Acquisitiefraude richting ZZP’ers neemt weer toe

ZZP Nederland

Acquisitiefraude richting ZZP’ers neemt weer toe

Stichting ZZP Nederland ziet het aantal gevallen van acquisitiefraude en misleidende nota’s weer toenemen. Blijkbaar valt er altijd nog veel geld te verdienen met het ongevraagd sturen van aanbiedingen die er uit zien als facturen. Veelal staat in de kleine lettertjes dat het gaat om een aanbieding en niet om een opdrachtbevestiging
.

Zelfstandigen krijgen nietsvermoedend een nota binnen van een voor hun onbekende firma. Bij het niet goed nalezen van de kleine lettertjes lijkt het er op dat men een annulering kan doorgeven door iets aan te kruisen, te ondertekenen en terug te sturen. Maar onderaan in de kleine lettertjes staat:

“Indien u gebruik wilt maken van deze opdrachtbevestiging, verzoeken wij u om een overeenkomst tot stand te brengen door ondertekening door een daartoe bevoegd persoon. Mocht bij controle bij de KvK uitwijzen dat geen nadere gegevens omtrent de bevoegdheid van de ondertekenaar bekend zijn, dan verklaart deze zich per ondertekening de bevoegdheid vanuit zijn of haar functie te hebben verkregen, hetzij dat deze handelt in opdracht van een daartoe bevoegd persoon. Indien akkoord wordt de bovenstaande advertentietekst als basis gebruikt voor uw internetpresentatie.”

Indien er dus een ondertekening plaatsvindt met welke strekking of bedoeling dan ook is al snel sprake van een opdracht en volgt er vrijwel altijd een torenhoge nota. Indien deze nota niet betaald wordt dan volgt er al vrij snel een herinnering. Ook schromen de afzenders van de misleidende nota’s er niet voor om snel te dreigen met een incassoprocedure. Veelal zijn dit incassobureaus die gelieerd zijn aan dezelfde firma.

Steunpunt Acquisitiefraude

Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) heeft een overzicht op haar website staan met talloze voorbeelden van fraude en misleiding. Fleur van Eck van SAF adviseert mensen die  in een conflict raken met bovengenoemde misleiding in ieder geval nooit te betalen. Van Eck: “Stuur in ieder geval een aangetekende brief dat u van mening bent dat u geen overeenkomst bent aangegaan. Veelal komt het nooit tot een rechtszaak en veelal gaat het om malafide bedrijven die onder veel en snel wisselende namen proberen ondernemers te misleiden.” Op de website van Steunpunt Acquisitiefraude staan ook veel tips hoe u met deze misleidende bedrijven kunt omgaan.

Link: | Steunpunt Acquisitiefraude | voorbeeld opdrachtbevestiging |  

Deel deze pagina: