Blog

Als zzp'er sparen voor je oude dag: hypotheek aflossen verstandig?

Reageren

Regelmatig wordt ZZP Nederland  om advies gevraagd over hoe een zzp’er kan sparen voor de oude dag. Zoals ook in een eerdere blog aan de hand van Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland, valt te lezen, zijn daar meerdere methodes voor. Naar aanleiding van een artikel in Elsevier Weekblad van 30 maart 2019, bespreken we een van deze methoden specifiek. Het sparen voor de oude dag door het eigen huis af te betalen.

Lege spaarpot

Elsevier Weekblad haalt een zelfstandige onderneemster aan die zegt na lang wikken en wegen te hebben gekozen om haar huis af te betalen om zo te sparen voor de oude dag. Volgens haar was dit de beste optie, maar ook een gevoelskwestie. De deskundigen die Elsevier Weekblad echter hebben gevraagd of deze methode ook een goede methode is, houden er andere denkwijzen op na.

Zo zegt een pensioenadviseur dat hij de denkwijze van deze onderneemster wel begrijpt, maar dat het toch niet slim is, want als je de hypotheek hebt afgelost, zit al je geld vast in je huis. Als je ooit geld nodig hebt, misschien voor een calamiteit dan is je spaarpot weg. Daarnaast is het aflossen ook niet zo rendabel te maken als beleggen met het geld waarmee je aflost.

Woonruimte

Maarten Post ziet ook minpunten bij het sparen voor de oude dag door middel van het aflossen van je hypotheek. “Het huis afbetalen, is altijd een mooi streven. Maar ook wie oud is, moet ergens wonen. Als je je afbetaalde huis gaat verkopen, wil je vaak iets anders kopen. Dan moet je dus een goede deal maken om je pensioengeld vrij te spelen.’ Aflossen van de hypotheek zorgt dan wel voor lagere maandlasten, maar dat zal zelden genoeg zijn om een echte aanvulling op de AOW te zijn, aldus Post.

Meer mogelijkheden

Enkele jaren geleden zijn er meerdere aanbieders op de markt gekomen, die beleggingsrekeningen bieden speciaal voor zelfstandigen. Volgens financieel planner Femke Hogema is dit een prima ontwikkeling. Hogema hamert er vooral op dat zzp’ers bewuster moeten worden gemaakt van wat ze doen. Je kunt nooit te vroeg beginnen met het sparen voor de oude dag. Hogema stelt dat een vuistregel is 10 procent van het netto-inkomen opzij te zetten. Het precieze percentage is afhankelijk van de leeftijd van de spaarder en het reeds gespaarde bedrag.

Het is verstandig om op tijd te beginnen met het sparen voor de oude dag. Er zijn veel manieren hoe dit kan. Het advies van ZZP Nederland is om je goed te laten voorlichten door een deskundige.

Geplaatst op 25 augustus 2020 door Leo Kits

Leo is vanaf het begin van ZZP Nederland (2005) betrokken bij de organisatie. Inmiddels werkt hij als communicatiedeskundige en helpdeskmedewerker.

0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen