Drukke tijden voor juristen van Stichting ZZP Nederland

ZZP'ers gaan slordig om met vastleggen van een opdracht
Zelfstandigen Zonder personeel (ZZP) krijgen steeds meer te maken met juridische conflicten. Dat stelt Stichting ZZP Nederland naar aanleiding van een toenemende vraag naar juridisch advies bij de helpdesk. ZZP’ers merken steeds meer dat ondernemen ook risico inhoudt. Klanten die niet willen betalen, verschillen van mening over gemaakte afspraken, opdrachtgevers die achteraf proberen de zelfstandige in een hoekje te drukken als de opdracht klaar is etc.

Volgens Stichting ZZP Nederland is de ZZP’er in een aantal gevallen ook te onvoorzichtig met het aangaan van opdrachten. Bij veel probleemgevallen is een opdracht niet vastgelegd met een opdrachtovereenkomst en zijn er geen duidelijke afspraken gemaakt over tarief, BTW, levertijd, omvang van de opdracht. “Vooral startende ZZP’ers zijn te goedgelovig en zijn al lang blij dat ze een opdracht hebben” zegt Johan Marrink van ZZP Nederland. “Achteraf blijkt de werkelijkheid wel eens anders. Een aantal malafide opdrachtgevers probeert hier handig gebruik van te maken. Ondanks dat wij al onze 18.000 zelfstandigen voorzien van een modelovereenkomst en leveringsvoorwaarden wordt hier toch erg lichtzinnig mee omgegaan. Dat is jammer.”

Juristen en advocaten onbetaalbaar voor veel zelfstandigen
Het inschakelen van een advocaat kan al snel behoorlijk in de papieren lopen: een advocatenkantoor rekent al snel € 200,- per uur, iedere brief die beantwoordt moet worden kost dus een hoop geld. Sinds enige tijd beschikt Stichting ZZP Nederland over een goed incassosysteem voor de zelfstandigen en bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de collectieve juristen van Stichting ZZP Nederland. Marrink: “In veel gevallen kan er nog iets worden rechtgezet, maar veelal leidt een juridisch conflict tot angst en grote ergernis bij de ZZP’er die eigenlijk niets liever wil dan met zijn vak bezig zijn. Voorkomen is beter dan procederen”aldus Marrink.

Links: | juridisch advies | leveringsvoorwaarden | afspraken vastleggen | ZZP Incassoservice |
 

Deel deze pagina: