Geen kilometerregistratie voor ZZP Bedrijfsauto

Ministerie van Financiën

Kilometerregistratie en bijtelling bestelbus komt te vervallen, ZZP’ers blij
Volgens Minister De Jager van Financiën kan de verplichte kilometerregistratie voor zakelijke bestelauto’s komen te vervallen per 1 januari 2012. Nu is het nog zo dat zakelijke bestelauto’s geen bijtelling kennen als de ZZP’er kan tonen dat er geen sprake is van privé gebruik door een sluitende kilometerregistratie. Uit deze administratie moet dan duidelijk blijken dat er privé niet meer dan 500 kilometer mee wordt gereden. Dat gaat veranderen...

Kilometerregistratie wordt door ZZP’ers als grote last ervaren
Zelfstandigenorganisaties waaronder ZZP Nederland hebben meermaals ministeries op de hoogte gebracht van de grote ergernis en administratieve last van de kilometerregistratie bij puur zakelijk gebruik. Bestelauto’s vol met bouwmaterialen en gereedschap, daar ga je privé niet voor de lol mee rijden. Minister De Jager heeft begrip getoond en maatregelen voorgesteld voor de bewerkelijke kilometeradministratie voor bestelauto’s die overduidelijk bedoeld zijn voor zakelijk gebruik.

Indien het nieuwe systeem wordt ingevoerd op 1 januari 2012 dient de ZZP’er een verklaring af te geven dat de bestelauto uitsluitend zakelijk gebruikt zal worden. Vanaf dat moment is er geen sprake meer bijtelling en is een kilometerregistratie niet meer nodig. Het ministerie kondigt cameracontroles aan om dit te controleren.

Bestelauto die ook privé gebruikt wordt
Voor bestelauto’s en andere bedrijfsauto’s die ook privé gebruikt verandert er voorlopig niets. Dat betekent dat het huidige bijtelllingsysteem bestaan blijft. De door het ministerie uitgevoerde extra controles op privégebruik bedrijfsauto heeft een 10% meer opbrengsten gegeneerd.

Link: | bijtelling bedrijfsauto |

Straks alle bestelauto’s zonder bijtelling?
Voor bestelauto’s wordt bekeken of het de bijtelling helemaal kan vervallen. Met name voor bestelauto’s met maximaal drie zitplaatsen (enkelcabine’s) denkt het ministerie aan een maatregel die geen bijtelling privégebruik meer kent. Tegelijkertijd zal dan een BPM of een fikse verhoging Motorrijtuigenbelasting worden ingevoerd. De wegenbelasting voor bijvoorbeeld een VW Caddy van €300,- naar ca €800,- per jaar stijgen.

Deel deze pagina: