Auto - Privé bijtelling

Belastingen (Auto)

Als je auto behoort tot het vermogen van jouw onderneming dan heb je de keuze tussen wel of niet privégebruik van de auto. De bijtelling die je hebt als je de bedrijfsauto ook privé gebruikt is een forse, maar kan soms voordeliger zijn dan twee auto’s of een privéauto gebruiken voor je bedrijf en de kilometers te declareren aan je bedrijf. In beginsel geldt de stelregel dat:

 • je een nieuwe auto beter kunt aanschaffen voor je bedrijf en de bijtelling voor lief nemen
 • een gebruikte auto voordeliger privé kunt aanschaffen en de kilometers declareren.

Minder dan 500 kilometer privé

Als je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt in je bedrijfsauto dan ziet de Belastingdienst jouw auto als bedrijfsmiddel en heb je geen bijtelling. Je moet hiervoor wel een uitgebreide kilometerregistratie bijhouden. Per 1 januari 2012 kunnen bezitters van een bestelauto verklaren dat ze enkel zakelijk met de auto rijden. Door deze verklaring hoef je geen rittenregistratie meer bij te houden.

Eisen kilometerregistratie

Zonder correcte kilometerregistratie kan er sprake zijn van een bijtelling. De Belastingdienst wil een sluitende kilometerregistratie in een overzicht. Daarin staat het merk, type, kenteken, periode gebruik met daarin vermeld per rit:

 • datum
 • begin- en eindstand kilometerteller
 • vertrek en aankomstadres (zowel heen als terug)
 • privé of zakelijke rit
 • bij een gemengde rit zowel privé als zakelijk gedeelte

Je kunt deze kilometers met de hand bijhouden of dit automatisch laten doen met een GPS kilometerregistratiesysteem.

Bijtelling privégebruik auto

Als je privé een auto van je bedrijf gebruikt heb je daar privé voordeel van. Daarom zal je een bijtelling van de waarde van de auto op je belastingaangifte moeten doen en daarover belasting betalen. Het bedrag van de bijtelling mag nooit hoger zijn dan de totale autokosten per jaar.

Er zijn 2 percentages voor de privébijtelling auto per 2019 (2017/18)
Bijtelling afhankelijk van CO2-uitstoot (in gr/km)

Scroll in tabel om meer te zien
Alle brandstoffen
1 januari 2016 1 januari 2019 (ook 2017/18)
4% bijtelling 00 00** (zie onderstaande uitleg)
15% bijtelling 1-50 -
21% bijtelling 51-106 -
22% bijtelling - 1->106
25% bijtelling > 106 -

**Bijtelling volledig elektrische auto's in 2019

Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een nieuwe volledig elektrische waterstofauto is 4%.

Sinds 1 januari 2019 maakt de overheid voor andere nieuwe elektrische auto’s verschil tussen auto’s met een nieuwwaarde van meer of minder dan € 50.000. Valt de datum eerste toelating (DET) na die datum? Dan geldt voor de eerste € 50.000 een bijtelling van 4% en voor het bedrag boven € 50.000 het algemene bijtellingspercentage van 22%. Dit geldt voor een periode van 5 jaar vanaf de DET. Had je al 5 jaar een verlaagde bijtelling voor de auto? Dan geldt voor de eerste € 50.000 een bijtelling van 7% en voor het bedrag boven € 50.000 een algemeen bijtellingspercentage van 25%.

Auto’s ouder dan 15 jaar (Youngtimer)

Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, ook wel youngtimers genoemd,  geldt een andere regeling: de werkelijke waarde die geldt in het economische verkeer (dagwaarde) is dan het uitgangspunt voor de bijtelling in plaats van de nieuwwaarde. Voor de berekening is het percentage 35% van de dagwaarde.

Btw afdracht over privégebruik auto van bedrijf

 • Naast de bijtelling voor het inkomen moet ook nog btw voor het privégebruik van de auto verrekend worden. Je betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kan je dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. De btw die je aftrekt voor de kosten van de auto moet je scheiden in een gedeelte voor privé gereden kilometers en dit aangeven op de btw-aangifte in het laatste kwartaal van dat jaar.

 • Vanaf 1 juli 2011 worden bij de btw-berekening ook de kilometers voor woon- werkverkeer als privékilometers beschouwd.
   
 • Vast percentage mogelijk
  Aangezien bovenstaand een lastige berekening is en veel administratie geeft is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. Je moet dit aangeven bij je btw-aangifte over het laatste kwartaal van het jaar. Deze 2,7% is een btw-correctie. Hierdoor mag je deze kosten opvoeren en dus in mindering brengen op het bedrijfsresultaat. Heb je een auto gekocht via de "marge" regeling (je hebt bij aankoop geen btw kunnen verrekenen) dan moet je 1,5% over de cataloguswaarde van de auto als btw-correctie betalen.

Gerelateerde producten

In onderstaande producten komt het onderwerp privé-bijtelling ook aan bod.

 1. Handboek zelfstandig zonder personeel

  In dit boek vind je vrijwel alle ondernemers- en belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

  Meer informatie

Deel deze pagina: