(050) 700 1950
Stuur een bericht

Auto - Privé bijtelling

Belastingen (Auto)

Als uw auto behoort tot het vermogen van uw onderneming dan heeft u de keuze tussen wel of niet privégebruik van de auto. De bijtelling die u heeft als u de bedrijfsauto ook privé gebruikt is een forse, maar kan soms voordeliger zijn dan twee auto’s of een privéauto gebruiken voor uw bedrijf en de kilometers te declareren aan uw bedrijf. In beginsel geldt de stelregel dat:

 • u een nieuwe auto beter kunt aanschaffen voor uw bedrijf en de bijtelling voor lief nemen
 • een gebruikte auto voordeliger privé kunt aanschaffen en de kilometers declareren

Minder dan 500 kilometer privé

Als u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt in uw bedrijfsauto dan ziet de Belastingdienst uw auto als bedrijfsmiddel en heeft u geen bijtelling. U dient hiervoor wel een uitgebreide kilometerregistratie bij te houden. Per 1 januari 2012 kunnen bezitters van een bestelauto verklaren dat ze enkel zakelijk met de auto rijden. Door deze verklaring hoeft u geen rittenregistratie meer bij te houden.

Eisen kilometerregistratie

Zonder correcte kilometerregistratie kan er sprake zijn van een bijtelling. De Belastingdienst wil een sluitende kilometerregistratie in een overzicht. Daarin staat het merk, type, kenteken, periode gebruik met daarin vermeld per rit:

 • datum
 • begin- en eindstand kilometerteller
 • vertrek en aankomstadres (zowel heen als terug)
 • privé of zakelijke rit
 • bij een gemende rit zowel privé als zakelijk gedeelte

Bijtelling privégebruik auto

Als u privé een auto van uw bedrijf gebruikt heeft u daar privé voordeel van. Daarom zult u een bijtelling van de waarde van de auto op uw belastingaangifte moeten doen en daarover belasting betalen. Het bedrag van de bijtelling mag nooit hoger zijn dan de totale autokosten per jaar.

Er zijn 5 tarieven voor de privébijtelling auto per 2015
Bijtelling afhankelijk van CO2-uitstoot (in gr/km)

Scroll in onderstaande tabel om meer te zien
Alle brandstoffen m.u.v. diesel
1 januari 2014 1 januari 2015
4% bijtelling 00 00
7% bijtelling 1-50 1-50
14% bijtelling 51-88 51-82
20% bijtelling 89-117 83-110
25% bijtelling >117 >110
Scroll in onderstaande tabel om meer te zien
Diesel
1 januari 2014 1 januari 2015
4% bijtelling 00 00
7% bijtelling 1-50 1-50
14% bijtelling 51-85 51-82
20% bijtelling 86-111 83-110
25% bijtelling >111 >110

Hieronder de uitstootnormering geldend in 2013:

 • 0% - van de nieuwwaarde voor auto’s zonder Co2 uitstoot, zoals de elektrische auto’s
 • 14% - van de nieuwwaarde van de auto voor de categorie “zeer zuinige auto’s” Dit zijn auto’s met een uitstoot tussen 50-88 gram Co2 per kilometer voor auto’s die op diesel rijden of tussen 51-95 gram voor benzineauto’s
 • 20% - van de nieuwwaarde voor zeer zuinige diesel auto’s die tussen 88-112 gram per kilometer Co2 uitstoten of tussen 96-124 gram voor benzineauto’s
 • 25% - van de nieuwwaarde van alle andere auto’s. Dit zijn auto's met een uitstoot >112 gram CO2 voor dieselrijders of >124 gram voor benzineauto's

De nieuwwaarde is het bedrag inclusief accessoires zoals dat bij het op kenteken zetten van de auto vermeld staat op het kentekenbewijs deel 1. Dit bedrag is inclusief BPM en btw, ongeacht of dit een bestelauto is of niet.

Auto’s ouder dan 15 jaar

Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar geldt een andere regeling: de werkelijke waarde die geldt in het economische verkeer (dagwaarde) is dan het uitgangspunt voor de bijtelling in plaats van de nieuwwaarde. Voor de berekening is het percentage 35% van de dagwaarde.

BTW afdracht over privégebruik auto van bedrijf

 • Naast de bijtelling voor het inkomen dient ook nog btw voor het privégebruik van de auto verrekend te worden. U betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kunt u dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. De btw die u aftrekt voor de kosten van de auto dient u te scheiden in een gedeelte voor privé gereden kilometers en dit aan te geven op de btw-aangifte in het laatste kwartaal van dat jaar.

 • Vanaf 1 juli 2011 worden bij de btw-berekening ook de kilometers voor woon- werkverkeer als privékilometers beschouwd.
   
 • Vast percentage mogelijk
  Aangezien bovenstaand een lastige berekening is en veel administratie geeft is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast percentage van 2,7% (na 4 jaar 1,5%) over de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. U dient dit aan te geven bij uw btw aangifte over het laatste kwartaal van het jaar. Deze 2,7% (na 4 jaar 1,5%) is een BTW correctie. Hierdoor mag u deze kosten opvoeren en dus in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.

Gerelateerde producten

In onderstaande producten komt het onderwerp privé-bijtelling ook aan bod.

Deel deze pagina: