Blog

Kilometervergoeding voor zzp’ers, hoe zit het ook alweer?

Fynch Mobility app

Als zzp’er heb je de vrijheid om overal te werken. Je gaat op bezoek bij een (potentiële) klant, maakt gebruik van een externe (flex)werkplek of werkt op het kantoor van een opdrachtgever. Wanneer je reist kan je hier een vergoeding voor krijgen. Maar hoe werkt de kilometervergoeding voor zzp’ers precies?

Wat is de kilometervergoeding voor zzp’ers?

De kilometervergoeding is een vergoeding voor de kilometers die je aflegt met je privévoertuig voor je werk of opdracht. Het maakt niet uit met welk voertuig je deze kilometers maakt, je kunt de kilometers altijd in rekening brengen. De hoogte overleg je met jouw opdrachtgever. De belastingvrije voet voor woon-werk en werk-werkkilometers is met ingang van 1 januari 2023 verhoogd naar € 0,21 per kilometer. 

Deze vergoeding geldt niet in alle gevallen. We schetsen hieronder 3 situaties die veel voorkomen.

Situatie 1: je reist met een privéauto, fiets of te voet

Je maakt kilometers. Reizen kost geld. Soms veel (dure brandstof) soms weinig (zo hard slijten schoenen niet als je wandelt), maar het kost altijd geld. 

Zet jij jouw privévervoersmiddel in voor jouw zakelijke kilometers? Dan mag jij jezelf daar belastingvrij € 0,21 per kilometer voor uitkeren. 

NB. Registreer deze kilometers goed. De Belastingdienst kan tot 7 jaar na dato deze gegevens bij jou opvragen. 

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen reiskosten in rekening te brengen bij jouw opdrachtgever, dat is gewoon omzet en moet je dus ook 21% btw over in rekening brengen.

Situatie 2: je reist met jouw auto of fiets van de zaak

Het kan behoorlijk aantrekkelijk zijn om een auto of fiets op de zaak te zetten. Je kunt dan immers alle kosten voor onderhoud, brandstof of elektra als kosten opvoeren en je betaalt er dus geen belasting over. Ook de btw is terug te vorderen. De fiscus ziet dit als een vorm van beloning en dus betaal je bijtelling, dit is 7% bij de fiets, 22% bij de meeste auto's (elektrische auto's zijn wat ingewikkelder) en 35% (van de dagwaarde) bij youngtimers (15 jaar en ouder). 

Vanwege het fiscale voordeel dat we hierboven noemen, kan je niet ook nog belastingvrije reiskosten uitkeren aan jezelf. Natuurlijk kan je wel voorrijkosten in rekening brengen, maar dit wordt simpelweg gezien als omzet zoals eerder uitgelegd.

Situatie 3: je reist met het openbaar vervoer of een taxi

Buiten de auto, fiets of benenwagen wordt er veel gebruik gemaakt van het OV of de taxi. In deze gevallen gaat de kilometervergoeding van € 0,21 per gereden kilometer niet op. Wel zijn deze kosten op te voeren als zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Ook de btw kan je terugvorderen, bewaar je bonnetjes altijd goed, want de btw is niet overal gelijk. Het OV wordt belast met 9% btw, maar de taxi met 21%. 

Net als bij het vorige voorbeeld kan je deze kilometers in rekening brengen bij jouw opdrachtgever, maar dat wordt simpelweg gezien als omzet. Er zijn geen verdere fiscale voordelen.

Let op: als je jouw reiskosten apart gaat declareren aan je opdrachtgever, dan zet je de reiskosten zonder btw op je factuur. Op je gehele factuur geldt dan gewoon jouw reguliere btw-percentage (in de meeste gevallen 21%).

Reiskosten doorberekenen aan de opdrachtgever

In situatie 2 en 3 laten we zien dat reiskosten ook als omzet kunnen worden gezien. Je hoeft dan geen rekening te houden met een vastgesteld tarief per kilometer, je kan het simpelweg zelf bedenken. Sommige zzp’ers werken met voorrijkosten (denk aan de loodgieter die je centrale verwarming komt maken), of geen voorrijkosten tot een bepaald aantal kilometers van de woonplaats en daarna wel.

Kilometerregistratie

Als we de voorbeelden hierboven goed bekijken is er een duidelijke overeenkomst: het is te allen tijde slim om jouw kilometers te registreren. De Belastingdienst kan jou vragen om een verantwoording bij een controle, daarnaast wil je natuurlijk de kilometers eerlijk in rekening brengen bij jouw opdrachtgever. 

NB: de kilometerregistratie valt onder fiscale bewaarplicht en moet je dus minimaal zeven jaar bewaren (dit geldt alleen voor de kilometers uit situatie 1).

Registreren, hoe dan?

Hoe je ook reist, de juiste registratie is van groot belang. Voor de Belastingdienst en voor jouw omzet. Hoe pak je dat nou het slimst aan? We hebben goed nieuws voor je: Het schriftje en de pen kunnen de prullenbak in! Fynch ontwikkelde een app die het registreren van zakelijke, woon-werk ritten en thuiswerkdagen voor jou op auto-pilot zet. De app kan volledig automatisch of via start-stop jouw ritten en thuiswerkdagen registreren. Fynch is slim en herkent wanneer je wandelt, fietst of in de auto zit. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je ritten op woon-werk of zakelijk te zetten. Heb je meerdere opdrachtgevers? Dan kun je de zakelijke kilometers direct op een project (opdrachtgever) boeken. Met één druk op de knop download je vervolgens al je ritten naar Excel en klaar ben je!

MEER INFORMATIE OVER DE FYNCH APP

Screenshot Fynch app
De Fynch app

Korting op de Fynch app

Speciaal voor ZZP Nederland abonnees bieden we nu een mooie korting op de Fynch app. Gebruik maken van dit voordeel? Log dan in of sluit je aan. 

Logo Fynch
Geplaatst op 11 januari 2022 door Joris Smulders

Co-founder van Fynch Mobility. Fynch vereenvoudigt het proces van het registreren en declareren van zakelijke & woon-werk trips en thuiswerkdagen. Fynch beloont je daarnaast voor duurzame en actieve mobiliteitskeuzes. Fynch – Every Trip Counts