Stichting ZZP Nederland start arbocampagne Word Wakker'

Stichting ZZP Nederland

Stichting ZZP Nederland start maandag 5 september, met een arbocampagne van drie maanden voor zzp’ers in de bouw. De campagne draagt het motto ‘Word wakker, laat je niet verrassen door risico’s’. Voorzitter Maarten Post van de stichting: “Wij maken ons grote zorgen over de arbeidsomstandigheden en veiligheid van zelfstandige bouwvakkers.”

Ervaringen
De campagne informeert zzp’ers over de arbo- en veiligheidsrisico’s die zij dagelijks lopen. Benchmark is de dagelijkse praktijk van hen die al eerder slachtoffer werden van een ongeval tijdens het werk. Die ervaringen staan opgetekend in de campagnekrant en op de campagnewebsite www.bouwwakker.nl Op die website kunnen zzp’ers in de bouw ook in een enquête hun ervaringen kwijt.

Onderdeel van de campagne is een serie bezoeken op bouwlocaties in het land. Daar zullen campagnemedewerkers vooral aandacht geven aan preventie, maar ook de inkomensgevolgen bespreken van een bedrijfsongeval voor een gemiddelde zzp’er. Want van deze doelgroep is bekend dat ruim de helft onvoldoende verzekerd is tegen arborisico’s en ongevallen.

SER-advies
Stichting ZZP Nederland ondersteunt dan ook het SER-advies, waarin minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt opgeroepen om de arboregels ook van toepassing te verklaren op zelfstandigen. Vooral omdat meer dan 30 procent van de bouwwerkzaamheden door zzp’ers wordt uitgevoerd. Maarten Post van stichting ZZP Nederland: “Maar regelgeving is niet afdoende. Wij willen met de campagne bereiken, dat individuele bouwvakkers zich meer bewust worden van de risico’s. Dat ze – los van wetten en regels - zo snugger durven te zijn om hun werk veilig uit te oefenen. Dat vereist een ‘Word wakker’-moment. A wake up call, noemen ze dat over de grens.”

Meer dan verzekeren
Ondernemerschap is veel meer dan alleen je werk goed kunnen doen en je verzekeren tegen risico’s. Bouwvakkers moeten ook verstand hebben van administratie, de wetten en regeltjes, hun opdrachten goed gedocumenteerd op papier zetten en veel meer. Stichting ZZP Nederland probeert haar aangesloten zelfstandigen in alle geledingen te helpen door informatie te verstrekken, collectieve kortingen te bieden op onder andere verzekeringen, administratiepakketten etc. en praat mee in Den Haag over wet- en regelgeving voor zzp’ ers. Het abonnement kost 20 euro ex btw per jaar.

Deel deze pagina: