Nieuws

Stichting ZZP Nederland: zelfstandigenaftrek moet bedrijfsbuffer worden

Reageren

In de miljoenennota staat, dat het kabinet de zelfstandigenaftrek verder wil beperken en bijna geheel afschaffen. Stichting ZZP Nederland wil, dat deze aftrek voor ondernemer niet verder wordt verlaagd, maar kan worden ingezet voor de noodzakelijke opbouw van een bedrijfsbuffer voor zelfstandige ondernemers.

Dat zo’n bedrijfsbuffer echt noodzakelijk is, werd pijnlijk duidelijk tijdens de coronacrisis. Met de inkomensondersteuning van Tozo konden zelfstandigen misschien zelf nauwelijks de eindjes bij elkaar knopen, maar daarmee waren ze als ondernemer nog niet uit de brand. De roep om een fiscale voorziening voor een bedrijfsreserve van zelfstandige ondernemers klinkt steeds meer.

Toekomst
Volgens Frank Alfrink, voorzitter stichting ZZP Nederland en bestuurslid VZN, mag de zelfstandigenaftrek niet verder dalen, maar kan deze aftrekpost voortaan door zelfstandigen worden gebruikt om een bedrijfsreserve op te bouwen. “Op die manier kunnen zelfstandigen ook in slechte tijden hun onderneming laten voortbestaan. Daarmee kunnen zij ook in de toekomst in hun inkomen voorzien en bovendien is dat goed voor de economie en de werkgelegenheid“, zegt Alfrink.

Het vorige kabinet heeft reeds toegezegd de besparingen uit de verlaging van de zelfstandigenaftrek te willen aanwenden ten gunste van zelfstandige ondernemers. Die belofte kan dit kabinet nu waarmaken door een andere bestemming te geven aan de bestaande zelfstandigenaftrek in de vorm van aftrek voor de opbouw van een bedrijfsbuffer.

Stichting ZZP Nederland blijft zich sterk maken voor de belangen van zelfstandige ondernemers.

Geplaatst op 29 september 2022
3 Reacties Plaats een reactie

Proefbalon: Is het een idee om de zelfstandigen aftrek naast buffer ook aan te mogen wenden voor pensioenregeling of AOV? Het wordt dan voor veel zzp ers aantrekkelijk om hier een voorziening te treffen.

In elke sector zou nu flink actie worden gevoerd om een noodzakelijk voorziening als de zelfstandigenaftrek te behouden, maar nee, wij zzp'ers lijken de afbraak ervan gelaten te accepteren en een alternatief plan voor te stellen. Ik hoop dat onze lobby, de stichting ZZP-Nederland en de Vereniging Zelfstandigen Nederland zich inzet om de zelfstandigenaftrek zoveel mogelijk te behouden! Ik en andere zzp'ers komen hier graag voor in actie.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen