Blog

Tips voor rittenregistratie 2018

Reageren

Het einde van het jaar is voor de meeste ondernemers het moment om keuzes voor het nieuwe jaar te gaan maken. Of u nu zakelijke kilometers rijdt in de privéauto, of een auto van de zaak heeft waar u geen bijtelling voor wilt betalen, een rittenregistratie heeft u nodig. En omdat het bijhouden van een rittenregistratie de meeste ondernemers hoofdpijn bezorgt, hebben we een aantal tips voor u opgesteld.

1. Maak de juiste keuze, bijtelling of rittenregistratie

Als u een auto van de zaak rijdt en hier per jaar meer dan 500 kilometer privé mee wilt rijden, moet u bijtelling betalen omdat de auto wordt gezien als extra inkomsten. Als u minder dan 500 kilometer privé rijdt moet u voor de Belastingdienst een rittenregistratie bijhouden waaruit dit blijkt. Overweeg daarom goed welke optie het beste bij uw situatie past. Onderstaand de bijtellingscategorieën voor de komende jaren.

2. Weet wat de eisen van de Belastingdienst zijn

Gaat u een rittenregistratie bijhouden? Zorg er dan voor dat u weet wat de eisen van de Belastingdienst zijn. Het zou zonde zijn als u alles netjes bijhoudt en de rittenregistratie vervolgens niet wordt geaccepteerd door de fiscus. Een sluitende kilometerregistratie bestaat uit:

  • Het merk van de auto
  • Het type en kenteken van de auto
  • De periode waarin u de auto tot uw beschikking heeft

Per rit: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, de route die u hebt gereden, aard van de rit (privé of zakelijk), de privé omrijdkilometers als u tijdens dezelfde rit ook zakelijke kilometer rijdt.

3. Maak het uzelf zo gemakkelijk mogelijk

U heeft vast meer te doen dan dagelijks alle ritten die u rijdt met de hand te noteren om hier vervolgens een sluitende rittenregistratie van te maken. Kies daarom voor een GPS rittenregistratiesysteem. Hiermee wordt de hele rittenregistratie voor u uit handen genomen. Er wordt een kastje in de auto geplaatst die alle ritten automatisch registreert die u online kunt terugzien.

4. Let op het fiscale keurmerk

Er is een speciaal keurmerk voor rittenregistratiesystemen “Keurmerk RitRegistratieSystemen”. Dit keurmerk verzekert u er onder andere van dat de rittenregistratie voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst en u kiest voor een kwalitatief hoogwaardig systeem.

5. Bepaal zelf de hoogte van de kilometervergoeding

Alles wat u in rekening brengt aan uw opdrachtgever is omzet. Ook de kilometervergoeding die u doorberekent valt hieronder. U mag hierbij zelf bepalen wat de omschrijving hiervan is op de factuur en ook de hoogte van de kilometervergoeding die u doorberekent aan uw opdrachtgever bepaalt u zelf. Omdat u zzp’er bent, bent u niet gebonden aan de € 0,19 kilometervergoeding. Daarnaast mag u als u de auto in privé bezit  € 0,19 per zakelijk gereden kilometers in mindering brengen op uw winst of, u kunt u er ook voor kiezen uzelf periodiek een uitkering te doen van € 0,19 per zakelijk gereden kilometer.

Geplaatst op 28 november 2017 door Wendy Hofman

Marketing Manager Track Jack Europe B.V.

0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen