Uurtarief van vrouwen stijgt harder dan van mannen

Publimix

Uurtarief van vrouwelijke ZZP'ers stijgt harder dan van mannen
Volgens een onderzoek van de Prijzen & Tarievengids is het gemiddelde uurtarief van zelfstandig ondernemers, freelancers en ZZP ers gestegen ten opzichte van eind 2006. Opvallend detail is het feit dat vrouwen over het algemeen een hoger uurtarief hanteren dan mannen. Het gemiddelde uurtarief van een vrouw bedraagt 57,21 Euro, mannen hanteren gemiddeld een uurtarief van 56,15 Euro

Mannen vaak ontevreden
Van de mannen is bijna een vijfde ontevreden over de hoogte van het uurtarief, bij de vrouwen is dat tien procent. De helft van alle respondenten vind zijn of haar tarief hoog genoeg en de rest weet het niet. Inmiddels bevat de Prijzen &Tarievengids tarieven van 150 verschillende beroepsgroepen. Zelfstandigen en freelancers kunnen daarmee zelf bepalen of ze door ervaring, opleiding of leeftijd hoger of lager moet zitten met het tarief. De bedragen zijn afkomstig uit een enquête waar ruim 1500 zelfstandigen aan mee hebben gewerkt.

Uurtarieven in de bouwsector stegen minder dan de rest
Over het algemeen zijn de tarieven ten opzichte van vorig jaar gestegen. Alleen de tarieven in de bouw stegen minder hard, dit ondanks de sterke economie. Kennelijk heeft de toegenomen concurrentie op deze markt effect op de tarieven. Het aantal ZZP'ers in de bouw is sterk toegenomen, dit heeft waarschijnlijk gevolgen gehad voor de prijzen van de zelfstandigen.

Het gemiddelde uurtarief van ondernemers is nu 56,87 In de bouw zijn de tarieven duidelijk lager ( 30 – 35 Euro per uur). Uit de enquête blijkt ook dat het uurtarief van deeltijdondernemers lager ligt dan dat van hun fulltime collega's. Parttime ondernemers hebben vaak lagere kosten en kunnen daardoor lager uurtarieven vragen.

Starters te optimistisch over uurtarief
Uit de enquête blijkt ook dat ondernemers die nog moeten gaan starten gemiddeld een uurtarief willen vragen van 55 euro. In de praktijk krijgen ondernemers en freelancers die net begonnen zijn gemiddeld 49 euro per uur. Pas een of twee jaar na de start krijgen de meeste ondernemers het bedrag dat ze verwachtten toen ze begonnen.

Enkele voorbeelden van tarieven:

Een tegelzetter vraagt gemiddeld een tarief van 32,50 Euro per uur
Een verpleegkundige rekent een tarief van 29 Euro per uur
Een ICT consultant kost per uur 75 Euro
Goede raad is duur: een advocaat kost 250 Euro per uur.

prijzen zijn gemiddelde tarieven exclusief BTW

Meer info over ondernemersboeken? Klik hier

Deel deze pagina: