Zorgorganisatie Sensire gebruikt ZZP draaideurconstructie

Johan Marrink - Stichting ZZP Nederland

Mensen ontslaan en weer inhuren als ZZP'er ontoelaatbaar

Thuiszorgorganisatie Sensire uit Varseveld wil 600 mensen in de thuiszorg ontslaan en ze vervolgens weer inhuren als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel). Dat meldt omroep Gelderland. Eerder ontsloeg Sensire al 1800 thuishulpen om ze vervolgens te willen inhuren als goedkopere alfahulp.

Onacceptabele draaideurconstructies

“Dat zijn draaideurconstructies die absoluut onacceptabel zijn”, meldt Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger voor 36.000 zelfstandigen. “Dat mensen uit vrije wil verder willen als zelfstandig ondernemer zijn we trots op, maar je moet mensen niet gaan dwingen om eerst ontslag te nemen om ze vervolgens weer in te huren als ZZP’er. Daarmee verliest de werknemer zijn volledige werknemersrechten en moet tegen wil en dank verder als vogelvrije ZZP’er in de zorg. Deze schimmige constructie is voor werkgevers een goedkoop middel om van het personeel af te komen, en duwt de pseudo-zelfstandige verder het moeras in”, concludeert ZZP Nederland.

Zelfs overheid creëert schijnconstructies

Sensire is niet het enige voorbeeld van draaideurconstructies. Onlangs nog probeerde de gemeente Arnhem om bij het Kunstbedrijf 66 mensen te vragen ontslag te nemen en ze een worstje voor te hangen dat er een mooie toekomst als zelfstandige in het verschiet ligt. Daar waar minister Asscher druk bezig is schijnconstructies te bestrijden door bestaande zelfstandigen terug in de bijstand te duwen gaat aan de voorkant het creëren van schijnconstructies gewoon door.

Links: | omroep Gelderland | artikel Kunstbedrijf Arnhem |

Deel deze pagina: