Zwangere ZZP'er kan belasting terug vragen

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) die een uitkering hebben ontvangen tijdens een zwangerschapsperiode hebben wellicht ten onrechte hierover belasting betaald. Dat stelt de NOAB, vereniging voor belastingadviseurs. Hierdoor hebben ZZP’ers met een inkomen van ca. € 50.000,- al snel € 7500,- teveel belasting betaald. Het betreft hier belasting op een uitkering van een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar.

Tot nu toe werd een uitkering tijdens een zwangerschapsverlof gezien als inkomen en werd daarover inkomstenbelasting betaald. De NOAB ontdekte dat een verzekeraar de uitkering als onbelast aanmerkte. Vervolgens is men gaan informeren bij de Belastingdienst. Volgens Martien Hermans van de NOAB is er inmiddels duidelijkheid: de uitkering is niet belast omdat zwangerschap geen ziekte is.

Iedereen die in de afgelopen jaren een zwangerschapsuitkering heeft gehad van een verzekeraar (en daar inkomstenbelasting over heeft betaald) kan bij de Belastingdienst het teveel betaalde terug vragen. Indien de belastingaanslag al definitief is verklaard kan dit via een ‘ambtshalve vermindering’ aangevraagd worden.

Een verzoek tot ambtshalve vermindering dienst schriftelijk te worden ingediend bij de Belastingdienst. Dat kunt u zelf doen maar ook laten uitvoeren door een belastingadviseur of accountant. In het verzoek dient u aan te geven om welke aanslag het gaat en waarom u vindt dat die aanslag verminderd moet worden. Het verzoek is in te dienen tot 5 jaar na het einde van het jaar van aanslag. Vervolgens zal de Belastingdienst reageren binnen 8 weken.

ZZP'ers die niet verzekerd zijn via een arbeidsongeschiktheidverzekering en zwanger zijn hebben ook recht op een uitkering:

Link: | Zwanger en uitkering |

Deel deze pagina: