ZZP en beroepsaansprakelijkheid

Voor ZZP’ers in adviserende beroepen worden de risico’s op een claim door een opdrachtgever steeds groter. Nederland wordt meer en meer een claimcultuur. Opdrachtgevers stellen hun adviseurs veelal aansprakelijk voor de gegeven adviezen. Veelal is de zelfstandige zich niet bewust van de risico's die men loopt.

Als een advies verkeerd uitpakt, of de ZZP’er een fout maakt in de vorm van een vergissing, nalatigheid of onachtzaamheid bij een opdrachtgever dan kan de schade al snel oplopen. Voor deze schade wordt ongetwijfeld aansprakelijk gesteld worden. Door de hoogte van de schadeclaim kan men al snel privé in problemen komen. Daarbij maakt het vaak niet uit of het een eenmanszaak of een BV betreft. Bij nalatigheid is de rechtsbescherming van een BV niet zo groot meer.

Opdrachtgevers stellen ook steeds vaker als eis dat de ZZP’er verzekerd dient te zijn voor beroepsaansprakelijkheid. Met name voor consultants, interim-managers en andere adviserende opdrachten wordt deze verzekering vaak geëist door de opdrachtgever. Echter waren tot voor kort de mogelijkheden voor het afsluiten van een dergelijke verzekering voor kleine zelfstandigen zeer beperkt. Nationale Nederlanden is sinds kort een van de weinige maatschappijen die een dergelijke verzekering specifiek voor ZZP’ers aanbiedt.

| meer info |
 

Deel deze pagina: