Blog

Zzp en faillissement

Reageren

Het is een bijzondere periode. Niemand heeft ooit met dit bijltje gehakt. Het coronavirus treft ons allemaal. Horeca, contactberoepen en zzp'ers hebben de hardste klappen gekregen. Vind jij het moeilijk om jouw hoofd boven water te houden en wil je weten wat eventueel goede vervolgstappen zijn als je het écht niet meer trekt?

In dit blog geven we praktische informatie.

Zoek contact met een schuldhulpbemiddelaar

Wij krijgen regelmatig van zzp'ers te horen dat de schulden flink oplopen door de nadelige gevolgen van de coronacrisis. Zij zien door de bomen het bos niet meer en zijn bang om af te stevenen op een faillissement. Al dan niet door henzelf aangevraagd.

Een schuldhulpbemiddelaar kan in dit geval duidelijkheid in de financiën geven. Doordat hij met een afstand en een professionele visie naar jouw cijfers kijkt, is het resultaat soms verrassend. In het beste geval kan hij samen met jou een goed plan opstellen, waarmee je binnen afzienbare tijd jouw schulden netjes afbetaalt.

ZZP Nederland heeft een grote vijver met goede schuldhulpbemiddelaars die voor jou klaarstaan. Heb je hulp nodig, neem dan contact met ons op.

Faillissement aanvragen als zzp’er

Helaas is bovenstaand scenario niet voor iedereen weggelegd. Misschien heeft de coronacrisis jouw bedrijf de das om gedaan. Dan wil je weten welke stappen je het beste kunt zetten.

Er zijn in dit geval twee mogelijkheden: je vraagt zelf faillissement aan of jouw schuldeisers vragen faillissement aan. Dit kan overigens alleen als je:

  • 2 of meer schulden hebt, waarvan 1 opeisbaar (de betalingstermijn is voorbij)
  • 2 of meer schuldeisers hebt
  • bent gestopt met betalen

Wanneer je zelf een faillissement aanvraagt, houd je de touwtjes enigszins in handen. Daar bedoelen we mee: je bepaalt zelf wanneer je failliet gaat, dus je hoeft niet in angstige onzekerheid te zitten of en wanneer jouw schuldeisers faillissement aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je als zzp'er ook persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden!

Via de site van KVK kun je het formulier ‘eigen aangifte faillietverklaring’ invullen. Deze wordt door de rechtbank behandeld. Een eigen advocaat is niet verplicht, wel moet je op de zitting aanwezig zijn. Wanneer een ander jouw faillissement aanvraagt, hoef je niet naar de zitting te komen. De rechter beslist tijdens de zitting of je wel of niet failliet bent.

Ik ben zzp’er en failliet verklaard, en nu?

Wanneer je als zzp'er failliet bent verklaard, zit je in een soort van rollercoaster. Deze stappen (in grote lijnen) worden vervolgens doorlopen bij een faillissement:

  1. Je wordt beschikkingsonbevoegd. Alle beslissingen worden door een curator genomen. Bij een zzp'er wordt geen onderscheid gemaakt tussen zakelijk- en privévermogen. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, valt ook het hele gemeenschapsvermogen in het faillissement.
  2. Als zzp'er heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering (ww). Wel kun je aanspraak maken op de Algemene bijstandswet (Abw). De hoogte van deze uitkering verschilt per situatie.
  3. Door de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is het mogelijk om binnen 36 maanden alle schulden af te betalen. Je kunt hier alleen aanspraak op maken als er geen akkoord (‘minnelijk traject’) met jouw schuldeisers mogelijk is en als de financiële administratie op orde is. Na de Wsnp heb je een schone lei, ook bij eventuele restschulden.

Een faillissement als zzp’er heeft, zoals je hebt gelezen, heel wat voeten in de aarde. Niet alleen op zakelijk gebied, ook emotioneel zal het zijn sporen achterlaten. Zorg dus dat je alles goed op een rijtje hebt, steun krijgt van je omgeving en dat je de juiste informatie hebt vergaard.

Bij dit laatste punt kunnen wij van YoungLaw.nl je heel goed helpen en ondersteunen. Neem contact met ons op, zodat we jouw specifieke situatie kunnen bespreken.

Geplaatst op 11 september 2020 door YoungLaw.nl

Young Law biedt de startende ondernemer een betrouwbare en effectieve juridische online dienstverlening. Met een luisterend oor voor de ondernemer, zijn wij jouw partner in het voorzien van essentiële rechtshulp.

0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen