ZZP Nederland blij met eventueel afschaffen urencriterium

belasting

Urencriterium voor Zelfstandigenaftrek wordt eventueel afgeschaft, ZZP Nederland reageert verheugd
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van Groen Links om het urencriterium te schrappen. Dat kan goed nieuws zijn voor ZZP’ers die het starre urencriterium van 1225 uren per jaar niet halen. Het urencriterium in een glijdende schaal veranderen is al jarenlang een strijdpunt voor Stichting ZZP Nederland. Nu dat standpunt is overgenomen door de politiek kan er eindelijk hopelijk iets gedaan worden aan de overbodige regelgeving die kleine zelfstandigen bij de Belastingdienst ervaren.

Het urencriterium is voorlopig nog gewoon van kracht in 2012. Het aannemen van deze motie houdt alleen in dat er nu onderzocht gaat worden of het urencriterium plaats kan maken voor een ander criterium, bijvoorbeeld een omzetcriterium, of een glijdende schaal.

Het urencriterium is voor de Belastingdienst een ijkpunt om te bepalen of men wel of niet in aanmerking komt voor Zelfstandigenaftrek. 1225 uur is altijd een harde eis voor de Belastingdienst om beschouwd te worden als ondernemer met als gevolg dat er creatief meer werd omgegaan. Er wordt nu dus bekeken of het urencriterium nu naar een glijdende schaal gaat, of wellicht naar een omzetperiode.

Stichting ZZP Nederland juicht deze verandering toe, een van de doelstellingen van een ondernemer is het maken van winst. Afhankelijk van winst als ondernemer kan dan een Belastingaftrek worden toegepast. De zelfstandigenaftrek is met name van belang voor ondernemers met een laag inkomen en voor startende ondernemers.

link:ZZP Nederland pleit voor afschaffing | Urencritrium moet naar glijdende schaal |


Deel deze pagina: