Nieuws

ZZP'er in de zorg, wat vind jij van het wetsvoorstel 'bevorderen zorgcontractering?'

Klachtenregeling zorg

Er is een wetsvoorstel waar we jou als zorg-zzp’er over willen informeren en we vragen je ook om jouw mening erover te geven. Het gaat om het nieuwe wetsvoorstel ‘bevorderen zorgcontractering’.
 
Het ministerie van VWS wil graag van jou weten, via een internetconsultatie, hoe jij denkt over de vrije artsenkeuze en vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg. Het wetsvoorstel heeft grote impact op zzp’ers en (met name kleinschalige) zorgorganisaties, maar ook op cliënten/burgers.

Waarom een wetswijziging?
De minister wil met het wetsvoorstel bereiken dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg wordt verlaagd. Maar in de wetswijziging staat niet met hoeveel, dat mag de minister dan bepalen! Dat is natuurlijk een groot risico, want wie gaat de nieuwe ministerpost invullen en hoe kijkt hij/zij aan tegen de problematiek van de niet-gecontracteerde zorg?
 
Wat zijn de gevolgen
Duidelijk is dat het wetsvoorstel voor zorgaanbieders kan leiden tot een lager uurtarief. Voor veel zorg-zzp’ers is het inkomen momenteel al geen vetpot.
Maar ook de zorgvrager kan in de problemen komen. Het wetsvoorstel gaat er namelijk van uit dat de cliënt, anders dan nu vaak het geval is, altijd een deel van de niet-gecontracteerde zorg zelf betaalt. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door de zorgverzekeraar; met de minister op de achterhand die eigenhandig anders kan beslissen. Dit kan ertoe leiden dat cliënten, bij een hoge eigen bijdrage, niets anders kunnen dan de niet-gecontracteerde zorg te vermijden. Oftewel minder werk voor ondernemers in de niet-gecontracteerde zorg.
 
Praat mee over dit wetsvoorstel en jouw toekomst!
De raadpleging ‘Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering’ verloopt via internet en je kunt jouw mening geven t/m donderdag 27 juli 2023; dit is dus de uiterste termijn om opmerkingen te maken en te laten weten wat je mening is.
 
We roepen iedereen op om te reageren op dit wetsvoorstel. We gaan proberen het voorstel tegen te houden door samen een vuist te maken tegen dit voorstel!
 
Reactie Stichting ZZP Nederland
Stichting ZZP Nederland gaat ook uitgebreid reageren op dit wetsvoorstel via de internetconsultatie. Wij willen dit wetsvoorstel tegenhouden omdat de minister te veel macht gaat krijgen en wellicht aannames gaat maken op onjuiste voorstellingen. Daarnaast weten we niet wie de minister wordt en hoe radicaal deze zou willen snijden in het uurtarief.

Geef hier jouw mening

Geplaatst op 13 juli 2023