Kennisbank

Overstappen van zorgverzekering in vijf eenvoudige stappen

Voetstappen

Het is ieder jaar belangrijk om goed te kijken wat je gaat doen met je zorgverzekering voor het komende jaar. Verleng jij je huidige zorgverzekering of ga je overstappen van zorgverzekering? Inmiddels zijn alle premies bekend en kan je beginnen met vergelijken.

Ook al zou je bij dezelfde zorgverzekeraar blijven, dan raden wij altijd aan te checken of de zorgverleners waar jij graag terecht zou willen kunnen als dat nodig is, een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Ook is het belangrijk na te gaan wat je behoeften zijn zodat je geen onnodig hoge premie betaalt in het nieuwe jaar. Als je dan toch bezig bent, kan je meteen kijken of de huidige zorgverzekering nog wel goed bij je past of dat overstappen van zorgverzekering misschien verstandiger is. 

1. Bepaal je zorgbehoeften

Kijk naar je huidige zorgsituatie. Heb je bijvoorbeeld vaak fysiotherapie nodig, of ga je regelmatig naar de tandarts? Dit helpt je om te bepalen welke dekking belangrijk voor je is.

De basisverzekering is de verplichte verzekering die je nodig hebt. Hieronder valt een wettelijk vastgesteld pakket aan zorg. Voor de meeste behandelingen geldt hier het eigen risico. Soms betaal je ook een eigen bijdrage. Voor kinderen betaal je geen eigen risico. De meeste tandartsbehandelingen voor kinderen vallen ook, zonder eigen risico, onder de basisverzekering.

Een aanvullende verzekering kan een verzekeraar vrij invullen. Vaak zie je dat hier behandelingen voor fysiotherapie, een vergoeding voor een bril of alternatieve geneeswijzen onder vallen. Er is veel te kiezen wat betreft aanvullende verzekeringen, vergelijk daarom goed de inhoud en keuzemogelijkheden per verzekeraar.

De tandartsverzekering biedt dekking voor de kosten van je tandartsrekening. Hier wordt tot een bepaald bedrag vergoed. Vaak komen de totale kosten voor een jaar redelijk overeen met de maximale vergoeding. Let hier dus goed op. Als je vaak alleen voor controle gaat kan je dit in de meeste gevallen beter zelf financieren.

Overweeg of je een hoger eigen risico wilt. Dit kan je maandelijkse premie verlagen, maar je betaalt meer als je zorg nodig hebt. Gemiddeld bespaar je € 15 per maand wanneer je het eigen risico op maximaal (€ 885) zet.

2. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen 

Gebruik onze premievergelijker om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Let hierbij op premies, dekkingen en aanvullende verzekeringen die aansluiten bij jouw wensen als zzp'er. Op bijna alle aanvullende- en tandartsverzekeringen krijg je als lid van ZZP Nederland korting! Dit kan jaarlijks oplopen tot een mooi bedrag. 

Naar de premievergelijker Onze zorgverzekeraars

3. Controleer of je huidige zorgverleners vergoed worden

Wil je bij dezelfde arts of zorgverlener blijven? Controleer dan of deze zorgverlener wordt vergoed door jouw (nieuwe) verzekering. 

Meestal is het overstappen tijdens een lopende behandeling geen probleem. Wanneer je onder behandeling bent tijdens de overstap, stuurt de verzekeraar de nota naar de verzekeraar waar je verzekerd was tijdens het begin van de behandeling. Voor ziekenhuiszorg geldt dit per Diagnose Behandelcombinatie (DBC, behandelingen binnen een behandelperiode van maximaal 120 dagen). Controleer of je ziekenhuis is gecontracteerd door je nieuwe verzekeraar. Indien er sprake is van een machtiging neemt de nieuwe verzekeraar deze over. 

Het is altijd goed, of je nu bij je huidige verzekeraar blijft of kiest voor overstappen van zorgverzekering, om te controleren of de zorgverleners waar je behandeld wordt in het nieuwe jaar gecontracteerd zijn. 

Let ook op het vergoedingspercentage voor niet-gecontracteerde zorg. Ga je naar een zorgverlener waar je verzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan de verzekeraar soms maar een deel van de behandeling vergoeden. Dit kan bijvoorbeeld 75% zijn, maar in sommige gevallen zelfs lager. Daarom is het altijd goed te checken of de belangrijkste ziekenhuizen en zorgverleners in de buurt gecontracteerd zijn. Vooral in de GGZ komt het vaak voor dat zorgverleners niet gecontracteerd zijn, let hier dus goed op als je bezig bent met een behandeling of op een wachtlijst voor behandeling staat!

Bij twijfel, vraag het na bij je zorgverlener of nieuwe zorgverzekeraar. 

4. Houd rekening met de opzeg- en aanmelddata 

Wil je overstappen? Zorg er dan voor dat je oude zorgverzekering vóór 31 december wordt opgezegd. Bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar kan je vaak aangeven dat de oude verzekering mag worden opgezegd. Ideaal, want je hebt dan geen omkijken naar de opzegging. 

Ben je er nog niet uit of jij je huidige zorgverzekering wilt behouden of dat je wilt overstappen? Dan heb je ook in het nieuwe jaar nog even de tijd om hierover na te denken. Je kan namelijk de hele maand januari nog overstappen van zorgverzekering. Zeg wél je verzekering op voor 31 december, dan kan je voor 1 februari overstappen. De verzekering geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.  

5. Controleer of alles klopt 

Nadat je bent overgestapt, ontvang je een bevestiging van je nieuwe zorgverzekeraar. Controleer of alles klopt en bewaar de documenten goed. Is er iets niet helemaal in orde? Neem dan voor 1 februari contact op met je nieuwe zorgverzekeraar. 

Vragen over het behouden of overstappen van zorgverzekering? 

Heb je nog vragen over het overstappen van zorgverzekering? Onze verzekeringsexperts staan voor je klaar om je te begeleiden in het proces. Heb je zorginhoudelijke vragen? Neem dan contact op met je huidige of toekomstige zorgverzekeraar. 

Hulp of advies nodig van onze adviseurs?

Heb je een vraag, zijn er onduidelijkheden of heb je behoefte aan advies? Bel of mail vrijblijvend met onze adviseurs voor meer informatie.
050-7001950 Stuur ons een e-mail
Contact met verzekeringsadviseur
Op deze pagina