Verzekering

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Houtbewerken
Meest gekozen verzekering voor zzp'ers
Een oplossing voor iedere branche (ook maatwerk)
Snel, eenvoudig én goed verzekerd!

Je komt bij één van jouw opdrachtgevers over de vloer en stoot in al je enthousiasme een dure vaas om. Deze vaas komt tot overmaat van ramp ook nog eens op de voet van een medewerker terecht. Omdat jij de vaas hebt omgestoten, ben jij degene die aansprakelijk wordt gesteld. Dit betekent dat de kosten voor de schade (zowel zaakschade als letselschade) op jouw bordje terecht komen, tenzij je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Voor de schade die je aanricht bij anderen ben je dan verzekerd.  

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? 

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (avb) genoemd, is de schade die jij als zzp’er aanricht bij anderen gedekt. Denk hierbij aan schade aan eigendommen, maar ook letselschade.  

Direct afsluiten   Bereken je premie

Branchespecifieke verzekeringen

Voor rijschoolhouders en zorgverleners / begeleiders bestaan er speciale verzekeringspakketten. Klik op de desbetreffende button voor meer informatie. Wil je meer informatie specifiek voor jouw branche? Kijk dan eens bij de zzp voordeelpakketten. We geven je hier informatie over verzekeringen die bij jouw branche passen.

Zorgverlener

Zorgverleners en begeleiders in de zorg sluiten bij ZZP Nederland een voordelige verzekering af. 

Meer informatie Bekijk premies
Rijschoolhouders

Met het ZZP Pakket voor Rijschoolhouders ben je verzekerd voor risico’s die ontstaan tijdens het uitoefenen van jouw vak.

Meer informatie Bereken premie
ZZP Voordeelpakket

Sluit een pakket af met verzekeringen en voorwaarden op maat gemaakt voor jouw beroep.

Meer informatie Bereken premie

Hulp of advies nodig van onze adviseurs?

Heb je een vraag, zijn er onduidelijkheden of heb je behoefte aan advies? Bel of mail vrijblijvend met onze adviseurs voor meer informatie.
050-7001950 Stuur ons een e-mail
Contact met verzekeringsadviseur

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers verplicht? 

Nee, als je werkzaam bent als zzp’er is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Wel raden we het je altijd aan. Hoewel de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering in de basis lijkt op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, ben je hiermee niet verzekerd voor schade die je aanricht tijdens je werk. Omdat de kosten voor zowel materiële- als letselschade flink uit de hand kunnen lopen én vrijwel altijd onverwacht zijn, is het aan te raden je hiervoor in te verzekeren. Zo loop je geen onnodige financiële risico’s. 

Lees ook: Welke verzekeringen zijn verplicht als zzp'er

Wat dekt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Als zzp’er heb je in vrijwel alle gevallen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) nodig. Een AVB beschermt je tegen aanspraken op het gebied van schade aan eigendommen van anderen (materiële schade) en letselschade. De AVB is vergelijkbaar met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, echter biedt deze geen dekking voor schade die je tijdens je werk heb toegebracht. We raden daarom iedere ZZP’er aan tenminste een AVB af te sluiten.

Wel gedekt

Bijvoorbeeld schade waarvoor verzekerde als bezitter van een gebouw wordt aangesproken

Schade die wordt veroorzaakt door een gebrek in een door jou geleverd product

Letsel of benadeling van de gezondheid al dan niet de dood ten gevolge hebbend.

Beschadiging, vernietiging of verdwijning van zaken van derden, met inbegrip van het verontreinigd of vuil worden daarvan.

De kosten van verweer bij ongegronde aanspraken

De kosten ter voorkoming of vermindering van schade

De wettelijke rente op de schade

Dit is schade die door de verzekerde zelf wordt veroorzaakt tijdens de uitvoering van opdrachten aan personen en of zaken van anderen.

Niet gedekt

Indien je opzettelijk schade veroorzaakt aan derden biedt een AVB geen dekking.

Indien je met een motorvoertuig schade toebrengt aan anderen is dit niet gedekt. Daarvoor is de wettelijk verplichte motorrijtuigenverzekering. Dat lijkt erg logisch, maar als je met jouw bedrijfswagen achteruit rijdt om beter te kunnen lossen en daardoor de winkelpui van jouw opdrachtgever zwaar beschadigt, valt dit niet onder jouw AVB.

Schade aan zaken van de verzekerde zelf worden niet gedekt. In verzekeringstermen heet dit interne zaakschade. Stel je laat jouw iPad vallen terwijl je werkt voor een klant is dit niet gedekt. Als door de val de vloer van jouw opdrachtgever beschadigd raakt is de schade aan de vloer wel gedekt.

Een AVB dekt alleen schade aan zaken en personen. Zuivere vermogensschade, dat is schade, in geld uit te drukken door achteruitgang van een vermogen, is nooit gedekt. Voorbeeld: doordat je een toegang van een winkel verkeerd repareert kunnen de klanten twee dagen niets aanschaffen. Je kan aansprakelijk worden gesteld voor de gederfde omzetdaling van jouw opdrachtgever maar dit is niet gedekt binnen een AVB.

Schade die geleidelijk ontstaat aan het milieu doordat leidingen verslijten en langzaamaan de grond vervuilen is niet gedekt. Als er een ongeluk plaatsvindt tijdens jouw werkzaamheden waardoor plotseling milieuschade ontstaat is dit wel gedekt. Voor de overige milieuschades kan je bij een AVB tegen meerprijs een toevoeging voor milieuschade afsluiten.

Een AVB geeft geen dekking voor zaken die je onder opzicht hebt. Dat wil zeggen dat schade die je veroorzaakt aan andermans zaken of materialen die je onder jouw beheer hebt niet gedekt zijn tegen schade door jouw handelen. Zaken onder opzicht staat gelijk met schade aan jouw eigen zaken . Voorbeeld: je plaatst een granieten aanrecht voor een klant en laat deze vallen. Het aanrecht heb je onder beheer en is niet gedekt, de schade aan de vloer waar het aanrecht op valt is wel gedekt. Voor zelfstandigen in de bouw- en technieksector is hiervoor een aparte verzekering: De Construction All Risc (CAR) verzekering. Schade aan zaken die je leent of gehuurd hebt zoals gereedschappen die je gebruikt tijdens jouw opdracht en zaken die je onder beheer hebt om te repareren vallen onder opzicht en zijn dus niet gedekt bij schade.

Zoals gemeld, een AVB geeft dekking bij daadwerkelijke schade. Echter in adviserende beroepen geeft het geen enkele dekking voor de gegeven adviezen, hiervoor is een Beroeps Aansprakelijkheid Verzekering (BAV).

Aanvullende dekkingen

Bij het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb je vaak keuze om voor aanvullende dekkingen te kiezen. Deze kunnen afhankelijk van jouw situatie essentieel zijn.

Wanneer je zaken van een ander onder je hebt om te gebruiken, bewerken, repareren, behandelen, reinigen of andere reden valt dit niet onder de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheid. Deze dekking kun je voor een vaak lage meerpremie meeverzekeren aangezien dit een veel voorkomend risico is.

De Construction Allrisk-verzekering (CAR) of Montage verzekering is een belangrijke aanvullende verzekering voor mensen in de bouw die zich bezighouden met bouw- en verbouw. Deze geeft ook dekking voor dit soort situaties waar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering absoluut niet in voorziet. Met de deze verzekering ben je goed verzekerd tegen schade aan nieuwbouw of bestaande bouw, die ontstaat tijdens de bouw of verbouwing. Bijvoorbeeld wanneer een muur instort die tijdens de verbouw gestut is of bij de montage verzekering schade aan installaties.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert jou voor de aansprakelijkheid voor beroepsfouten. Denk daarbij aan een nalatigheid, vergissing, onachtzaamheid tijdens je werk. Voor met name de adviserende beroepen, in brede zin, is deze verzekering onontbeerlijk en tegenwoordig in de meeste gevallen tegen een vaak lage maandelijkse premie af te sluiten.

Kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers

Net als iedere andere verzekering betaal je een maandelijkse premie. Deze premie is afhankelijk van je werkzaamheden, omzet en gekozen dekkingen. Klik op de button om te ontdekken wat jouw maandelijkse premie gaat zijn.

Premie berekenen

Schadevoorbeelden

Voorbeeld 1

Je bent loodgieter en voert een opdracht uit als loodgieter om het dak van de garage van familie Jansen te repareren. Je let even niet op en de ondergrond vat vlam door jouw brander waarmee je het dakleer wilt samensmelten. De garage brandt geheel af en de schade bedraagt € 30.000,- aan de garage en € 75.000,- aan de leuke Porsche die in de garage stond. Jij bent aansprakelijk, want jij hebt tijdens jouw werk de schade veroorzaakt, waar haal je het geld vandaan?

Voorbeeld 2

Stel, je bent fotograaf en maakt opnamen voor een klant die zijn huis wil verkopen. Voor de brochure en de website moet je ook interieuropnamen maken. Terwijl je de ideale positie opzoekt om een foto te maken draai je het statief een beetje onhandig tegen een exclusieve Ming vaas uit 1489. Die valt stuk, de schade bedraagt minstens € 50.000,-. Jij bent aansprakelijk, want jij hebt tijdens jouw werk de schade veroorzaakt, waar haal je het geld vandaan?

Verzekeringskaarten en dienstenwijzer

Klik op onderstaande button voor alle verzekeringskaarten en onze dienstenwijzer. In de verzekeringskaart zie je in één oogopslag wat de verzekering inhoudt, voor wie de verzekering bedoeld is en wat de verzekering wel en niet dekt. 

Verzekeringskaarten en dienstenwijzer

Een zzp bedrijfsaansprakelijkheidverzekering op maat

Wanneer je je werkzaamheden niet kan verzekeren via onze online module kunnen wij in veel gevallen alsnog een oplossing bieden. Voor een vrijblijvende maatwerkofferte vul je onderstaand formulier in. Als je deze naar ons mailt via verzekeringen@zzp-nederland.nl heb je doorgaans binnen 5 werkdagen een passende offerte.

Op deze pagina