Shortlease vs. Lease voor de ZZP’er van nu

Financiën

Een shortlease contract is een leasesoort die tussen full-operational lease en huur in zit. Het bevat het voordelige tarief van lease in combinatie met de flexibiliteit van huur. Bij shortlease investeer je niet langdurig en is opzeggen maandelijks mogelijk. Hierdoor is deze leasevorm makkelijk af te stemmen op jouw vervoersbehoefte.

Een shortlease contract is een all-inclusive contract. Bij leasen met een korte leaseperiode betaal je namelijk maandelijks een vast bedrag, met daarin alle kosten voor het bezit van de leaseauto inbegrepen. Binnen een all-inclusive contract vallen:

  • Belasting
  • Onderhoud
  • Verzekeringen
  • Afschrijving

Je weet dus altijd waar je aan toe bent, je betaalt alleen de brandstof voor de kilometers die je rijdt.

Lease of shortlease

Kies je als ZZP’er voor het leasen van een auto? Wanneer kies je dan voor lease en wanneer kies je voor shortlease? Belangrijk om te weten is dat je geen rekening hoeft te houden met het type auto. Bij een shortlease maatschappij is een auto vaak zowel te leasen voor een langere periode als te shortleasen.

Een van de grootste afwegingen om te maken bij de keuze tussen lease en shortlease is het risico dat je wilt nemen. Tevens is van groot belang om goed na te denken over hoe lang je de leaseauto denkt nodig te hebben. Denk je de auto minimaal een jaar nodig te hebben, dan denk je aan lease.

Shortlease is een goede oplossing als flexibiliteit voor jou cruciaal is en je tevens minder risico wilt lopen. We merken vooral dat dit voor starters en ZZP’ers vaak relevant is. Ook voor detacheerders of bedrijven met een wagenpark is shortlease het overwegen waard. Denk hierbij dan aan een combinatie van lease en shortlease.

Voordelen en nadelen van shortlease

Shortlease voor ZZP’ers en startende ondernemers is vaak interessanter dan lease voor een langer termijn, omdat:

  • De overeenkomst bij shortlease maandelijks opzegbaar is.
  • Een leaseauto bij shortlease meteen inzetbaar is.

Het risico dat je loopt bij lease ten opzichte van shortlease is een stuk groter, omdat je vast zit aan een bepaalde looptijd van het leasecontract. Echter, daar tegenover staat wel dat de maandbedragen lager zijn dan de maandlasten bij shortlease.

Dus, bedenk goed welke leasesoort het beste bij jou en jouw onderneming past. Als jezelf niet goed weet wat voor jou het beste is, laat je dan eens adviseren!

Mireille Klabbers

SEO medewerker bij DealerLeasing B.V.

Deel deze pagina: