Blog

Tips voor uw zakelijke kilometers in 2020

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee ook een nieuw fiscaal jaar voor de Belastingdienst. Een keuzemoment voor veel zzp’ers op het gebied van de mobiliteit. Gaat u zakelijke kilometers in de privéauto rijden, zet u de auto op de zaak en gaat u een rittenregistratie bijhouden, of kiest u voor bijtelling? Wat u ook kiest, het is belangrijk rekening te houden met een aantal zaken.

Optie 1: Zakelijke kilometers in de privéauto

Een veel gekozen optie bij de zzp’er waarbij de privéauto ook voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Als u zakelijke ritten rijdt in de privéauto kunnen deze worden gedeclareerd aan uw onderneming. Het standaard bedrag dat u mag aftrekken voor zakelijke ritten is € 0,19 per kilometer. Daarom is het verstandig een rittenregistratie bij te houden van de zakelijke ritten in de privéauto. U kunt de ritten in een schriftje bijhouden wat veel tijd kost. Een makkelijkere manier is gebruik te maken van een GPS rittenregistratiesysteem in de auto waarmee alle ritten helemaal automatisch worden geregistreerd. Vervolgens kunt u deze kilometerregistratie downloaden naar Excel of PDF (Abonnees van ZZP Nederland krijgen extra korting op de aanschaf van een rittenregistratiesysteem van TrackJack)

Tip: maak gebruik van de “btw-regeling privéauto”. Bij aankoop van uw privéauto heeft u geen btw kunnen aftrekken. Als u de privéauto ook zakelijk gebruikt, zijn de kosten voor onderhoud, reparatie en gebruikskosten aftrekbaar voor uw onderneming naar verhouding van het aantal zakelijke kilometers ten opzichte van het totaal. Een rittenregistratie maakt deze verhouding duidelijk. Dus ook hier heeft u een rittenregistratie voor nodig.

Optie 2: Auto op de zaak en géén bijtelling

Als u een auto op de zaak heeft die u ook privé wilt gebruiken, moet u bijtelling betalen voor het privégebruik. Als u geen bijtelling wilt betalen, moet u voor de Belastingdienst kunnen aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt in de zakelijke auto. Om dit te kunnen aantonen heeft u een rittenregistratie nodig van alle ritten die u rijdt. Ook hier geldt dat u dit met de hand kunt doen, maar dit kost u veel tijd. Een makkelijkere optie is om gebruik te maken van een rittenregistratiesysteem in de auto. Hiermee worden alle ritten en kilometers automatisch bijgehouden. U beheert deze administratie online of via een smartphone app.

Optie 3: Auto op de zaak met bijtelling

Als er in een zakelijke auto meer dan 500 kilometer privé per jaar wordt gereden, moet er bijtelling betaald worden voor het privégebruik van de auto. De bijtelling wordt vastgesteld op basis van de cataloguswaarde, het bijtellingspercentage en het belastingtarief waarin u valt. Onderstaand de bijtelling categorieën voor 2020 t/m 2022.

Bijtellingscategorieën

 

2020

2021

2022

Bijtelling benzine, diesel en hybride voertuigen

22%

22%

22%

Bijtelling volledig elektrische voertuigen

8%

12%

16%


Youngtimers
Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, ook wel youngtimers genoemd,  geldt een andere regeling: de werkelijke waarde die geldt in het economische verkeer (dagwaarde) is dan het uitgangspunt voor de bijtelling in plaats van de nieuwwaarde. Voor de berekening is het percentage 35% van de dagwaarde

Geplaatst op 10 januari 2020 door Wendy Hofman

Marketing Manager Track Jack Europe B.V.