Kennisbank

Kilometervergoeding bij zakelijk gebruik privéauto

Kilometervergoeding

Als je met jouw privéauto ook zakelijke kilometers rijdt, kan je deze declareren bij je eigen bedrijf. Deze vergoeding geldt ook wanneer het een huurauto betreft. Lees hier hoeveel kilometervergoeding je krijgt en welke fiscale voordelen je nog meer uit je privéauto kunt halen.

Kilometervergoeding: hoeveel krijg je?

Als je in je privéauto rijdt voor je zaak, mag je € 0,23 (per 2024) per gereden kilometer vergoeding berekenen. Bereken je de kilometers door aan jouw opdrachtgever? Dan moet je hierover btw berekenen.

De kilometervergoeding maakt namelijk deel uit van de factuur die je naar je opdrachtgever verstuurt en over de hele factuur, inclusief kilometervergoeding, moet je btw in rekening brengen. Het btw-tarief van de kilometers volgt het btw-tarief van jouw gedeclareerde uren. 

Kilometerregistratie voor zzp’ers

De aftrekbare kosten van een privéauto

Inkomstenbelasting: aftrekbare kosten?€0,23 per zakelijke kilometer.
Btw-aangifte: aftrekbare kosten?Btw over zakelijke autokosten, maar niet de privékilometers. Ook woon-werkverkeer telt als privé.
Bijtelling?Nee, geen bijtelling.
Rittenadministratie?Ja, alle zakelijke ritten houd je bij.

Verschil kosten tussen een privéauto en bedrijfsauto

Kilometerregistratie voor btw-regeling

Uit een rittenadministratie moet blijken welke kilometers privé en welke zakelijk waren. Van zowel de onderhoudskosten als de benzinekosten mag je de btw aftrekken in verhouding met de kilometers die zakelijk gereden zijn.

Dat betekent dat je alle betaalde btw over onderhoud en brandstof optelt en hiervan een deel zoals in de verhouding bepaald, kan worden geboekt als vooruitbetaalde btw. Je moet hiervoor in bezit zijn van de brandstofbonnen en de onderhouds- en reparatiefacturen.

Voor bovenstaande btw-regeling geldt dat je zakelijke prestaties ook btw belast dienen te zijn. Ondernemers die aan hun klanten geen btw te hoeven berekenen zoals medici, assurantietussenpersonen etc. kunnen deze btw-regeling niet toepassen. De regeling geldt ook niet als je personeel in dienst hebt (of in je eigen bv werkt) die je een kilometervergoeding betaalt.

Heb je geen kilometerregistratie?

Als je geen kilometeradministratie hebt, kun je het volgende doen. Stel de btw die je moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) van de auto. Dit percentage van 2,7% geldt ook voor de auto die je gebruikt op basis van operational lease of financial lease.

Het boeken van je gereden kilometers

Voor zzp’ers met een eenmanszaak is het boeken van privé betaalde kilometerkosten vrij eenvoudig. Je maakt een duidelijk overzicht van de zakelijk gereden kilometers, met daarin vermeld:

  • Tijdstip,
  • Bestemming,
  • Naam klant,
  • Begin- en eindstand kilometerteller
  • Aantal kilometers.

Het aantal kilometers vermenigvuldig je met 21cent en dat bedrag kan je boeken als een privéstorting in je bedrijf. Of je vervolgens daadwerkelijk dit bedrag maandelijks opneemt of met de jaarrekening wegstreept tegen jouw privé-opnamen is niet van belang.

Deze gereden kilometers kan je met de hand bijhouden of automatisch met een GPS kilometerregistratie systeem of via een registratieapp.

Lees verder

Op deze pagina