Auto - privé-declaratie km

Belastingen (Auto)

Als je met jouw privéauto ook kilometers rijdt die als zakelijk aangemerkt kunnen worden dan kan je deze declareren bij je eigen bedrijf. Hetzelfde geldt wanneer het een huurauto betreft. Het standaardbedrag dat je mag aftrekken voor zakelijke ritten is € 0,19 per gereden kilometer. Bereken je kilometers door aan jouw opdrachtgever dan moet je hierover btw berekenen. De kilometervergoeding maakt namelijk deel uit van de factuur die je naar je opdrachtgever verstuurt en over de hele factuur, inclusief kilometervergoeding, moet je btw in rekening brengen. Het btw-tarief van de kilometers volgt het btw-tarief van jouw gedeclareerde uren. 

Btw over privéauto

Als jouw auto privévermogen vormt, kan je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhoud, reparatie en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor jouw onderneming gebruikt. Daarbij moet je uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers ten opzichte van het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis.

Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zakelijk waren. Van zowel de onderhoudskosten als de benzinekosten mag je de btw aftrekken in verhouding met de kilometers die zakelijk gereden zijn. Dat betekent dat je alle betaalde btw over onderhoud en brandstof optelt en hiervan een deel zoals in de verhouding bepaald kan worden geboekt als vooruitbetaalde btw. Je moet hiervoor in bezit te zijn van de brandstofbonnen en de onderhouds- en reparatiefacturen.

Voor bovenstaande btw-regeling geldt dat je zakelijke prestaties ook btw belast dienen te zijn. Ondernemers die aan hun klanten geen btw te hoeven berekenen zoals medici, assurantietussenpersonen etc. kunnen deze btw-regeling niet toepassen. De regeling geldt ook niet als je personeel in dienst hebt (of in je eigen BV werkt) die je een kilometervergoeding betaalt.

Voorbeeld:

Stel je rijdt 30.000 kilometer per jaar in je privéauto. Daarvan is 20.000 zakelijk en 10.000 privé. Dit is de verhouding 2/3 en 1/3. Stel dat blijkt uit bonnen dat de betaalde btw van onderhoud en brandstof in totaal 600,- is. 2/3 is dan voor rekening van het bedrijf te boeken en 1/3 is dan privé.

Geen kilometeradministratie

Heb je geen kilometeradministratie? Dan stel je de btw die je moet betalen voor het privégebruik vast op 1,5% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 1,5 geldt ook voor de auto die je gebruikt op basis van operational lease of financial lease

Boeken van kosten voor jouw kilometerdeclaratie

Voor zzp’ers met een eenmanszaak als rechtsvorm is het boeken van privé betaalde kilometerkosten vrij eenvoudig. Je maakt een duidelijk overzicht van de zakelijk gereden kilometers, met daarin vermeld: tijdstip, bestemming, naam klant, begin- en eindstand kilometerteller en aantal kilometers. Het aantal kilometers vermenigvuldig je met 0,19 en dat bedrag kan je boeken als een privéstorting in je bedrijf. Of je vervolgens daadwerkelijk dit bedrag maandelijks opneemt of met de jaarrekening wegstreept tegen jouw privé-opnamen is niet van belang.

Deze gereden kilometers kan je met de hand bijhouden of automatisch met een GPS kilometerregistratie systeem.

Gerelateerde producten

In onderstaande boeken vindt je meer informatie over: privé of op de zaak, Auto van de zaak, Eisen kilometerregistratie, Bijtelling privégebruik auto, Privéauto zakelijk gebruiken, Btw aftrekken van kosten privéauto, Auto, kopen, leasen of huren, Milieuvriendelijke auto (Vamil), Teruggave BPM bestelauto voor ondernemers.

  1. Handboek zelfstandig zonder personeel

    In dit boek vind je vrijwel alle ondernemers- en belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: