Auto - privé-declaratie km

Belastingen (Auto)

Als u met uw privéauto ook kilometers rijdt die als zakelijk aangemerkt kunnen worden dan kunt u deze declareren bij uw eigen bedrijf. Hetzelfde geldt wanneer het een huurauto betreft. Het standaardbedrag dat u mag aftrekken voor zakelijke ritten is € 0,19 per gereden kilometer. Berekent u kilometers door aan uw opdrachtgever dan moet u hierover btw berekenen. De kilometervergoeding maakt namelijk deel uit van de factuur die u naar uw opdrachtgever verstuurt en over de hele factuur, incl. km-vergoeding, moet u btw in rekening brengen. Het btw-tarief van de kilometers volgt het btw-tarief van uw gedeclareerde uren. 

Btw over privéauto

Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de btw op onderhoud, reparatie en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij moet u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis.

Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zakelijk waren. Van zowel de onderhoudskosten als de benzinekosten mag u de btw aftrekken in verhouding met de kilometers die zakelijk gereden zijn. Dat betekent dat u alle betaalde btw over onderhoud en brandstof optelt en hiervan een deel zoals in de verhouding bepaald kan worden geboekt als voorbetaalde btw. U dient hiervoor in bezit te zijn van de brandstofbonnen en de onderhouds- en reparatiefacturen.

Voor bovenstaande btw-regeling geldt dat uw zakelijke prestaties ook btw belast dienen te zijn. Ondernemers die aan hun klanten geen btw te hoeven berekenen zoals medici, assurantietussenpersonen etc. kunnen deze btw-regeling niet toepassen. De regeling geldt ook niet als u personeel in dienst heeft (of bij uw eigen BV werkt) die u een kilometervergoeding betaalt.

Voorbeeld:

Stel u rijdt 30.000 kilometer per jaar in uw privéauto. Daarvan is 20.000 zakelijk en 10.000 privé. Dit is de verhouding 2/3 en 1/3. Stel dat blijkt uit bonnen dat de betaalde btw van onderhoud en brandstof in totaal 600,- is. 2/3 is dan voor rekening van het bedrijf te boeken en 1/3 is dan privé.

Geen kilometeradministratie

Hebt u geen kilometeradministratie? Dan stelt u de btw die u moet betalen voor het privégebruik vast op 1,5% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 1,5 geldt ook voor de auto die u gebruikt op basis van operational lease of financial lease

Boeken van kosten voor uw kilometerdeclaratie

Voor ZZP’ers met een eenmanszaak als rechtsvorm is het boeken van privé betaalde kilometerkosten vrij eenvoudig. U maakt een duidelijk overzicht van de zakelijk gereden kilometers, met daarin vermeld: tijdstip, bestemming, naam klant, begin- en eindstand kilometerteller en aantal kilometers. Het aantal kilometers vermenigvuldigt u met 0,19 en dat bedrag kunt u boeken als een privéstorting in uw bedrijf. Of u vervolgens daadwerkelijk dit bedrag maandelijks opneemt of met de jaarrekening wegstreept tegen uw privé-opnamen is niet van belang.

Deze gereden kilometers kunt u met de hand bijhouden of automatisch met een GPS kilometerregistratie systeem.

Gerelateerde producten

In onderstaande boeken vindt u meer informatie over: privé of op de zaak, Auto van de zaak, Eisen kilometerregistratie, Bijtelling privégebruik auto,Privéauto zakelijk gebruiken, Btw aftrekken van kosten privéauto,Auto, kopen, leasen of huren, Milieuvriendelijke auto (Vamil), Teruggave BPM bestelauto voor ondernemers.

  1. Handboek ZZP Belastingwijzer 2018

    In dit boek vind je vrijwel alle belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: