Kennisbank

Crowdfunding voor zzp'ers

notitieblok pen papier

Geld nodig voor het opzetten van je bedrijf? Misschien is crowdfunding wel de oplossing! Met crowdfunding kan je namelijk vaak snel zonder starterskapitaal of lening bij een bank je droom realiseren. Letterlijk betekent het: geld binnenhalen bij het grote publiek.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een relatief nieuwe manier van financiering. Via een crowdfunding kan een grote groep individuen (kleine) bedragen bij elkaar brengen om op deze manier een totaal te maken. Zeker voor zzp’ers die doorgaans een kleiner bedrag nodig hebben dan bedrijven met veel personeel is dit een interessante vorm van financiering.

In essentie bestaat crowdfunding natuurlijk al langer. Een bank herinvesteert het geld van verschillende personen dat ze bij elkaar hebben gebracht via een investeringsfonds. Het grote verschil met crowdfunding is dat elke investering direct wordt gemaakt en daarmee direct is terug te leiden op hetgeen waarin wordt geïnvesteerd.

Hoe werkt crowdfunding?

Eigenlijk werkt crowdfunding heel simpel: je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform. Er bestaan 4 soorten crowdfunding:

  • Donaties:

De ‘crowd’ doet een gift en krijgt er - behalve een goed gevoel - niets concreets voor terug. Zowel bedrijven als particulieren kunnen aan deze vorm van crowdfunding doen.

  • Voorverkoop:

Investeerders kopen je producten alvast voordat je levert, waardoor je extra kapitaal hebt om te investeren. Ook hier kunnen zowel bedrijven als particulieren aan meedoen. 

  • Leningen:

Investeerders willen jouw product of idee steunen, maar willen ook graag een rendement behalen op de investering. Je betaalt daarom rente over de lening, het kredietbedrag. Zowel bedrijven als particulieren kunnen een lening verstrekken. 

  • Aandelen:

Ook bij deze laatste optie willen investeerders rendement behalen op hun investering. Dit doen ze door aandelen te kopen in jouw bedrijf. Bij aandelen wordt een vooraf bepaald percentage aandelen verkocht tegen een vooraf gestelde waardering van het bedrijf. Aan deze vorm van crowdfunding kunnen alleen bedrijven meedoen.

Hoeveel geld kun je ophalen met crowdfunding?

Met crowdfunding geef je zelf aan hoeveel geld je wilt ophalen. Platformen geven wel vaak een minimumbedrag aan in verband met tijd en kosten van een campagne. In 2018 haalden ondernemers gemiddeld 114.000 euro op met crowdfunding.

Welke crowdfundingplatform kies je?

Er zijn ontzettend veel online crowdfundingplatformen. Twee bekende internationale platformen zijn Kickstarter en Indiegogo, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Let bij het zoeken naar een crowdfunding platform op de volgende dingen: welk model van crowdfunding wordt gebruikt (donaties of bijvoorbeeld leningen/aandelen), wat de hoogte van het bedrag dat je nodig hebt is, hoe lang je wilt dat je inzamelingscampagne loopt, wat de looptijd van de financiering is en wat je branche is.

Grote crowdfundingplatformen in Nederland

Richt zich op MKB-ondernemers, platform voor leningen tussen de 25.000 tot 2.500.000 euro met een looptijd van een half tot maximaal 10 jaar.

Grootste investeringsplatform voor duurzame ondernemers in Nederland.

Een soort online marktplaats waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen vinden. Je kunt er een lening krijgen voor alle aspecten van je bedrijfsvoering tot 250.000 euro, dus bijvoorbeeld ook voor het kopen van een bedrijfsauto.

Het eerste crowdfundingplatform van Nederland, er zit geen maximum op het bedrag dat je kan lenen, wel geldt er een maximale looptijd van 10 jaar.

Meer platforms vinden? Kijk op deze pagina.

Wat zijn de voordelen van crowdfunding?

  • Financiering
    Zonder starterskapitaal of een bank financiering om je idee of product te realiseren.
  • Feedback
    Een crowdfundingcampagne kan je stiekem ook inzetten als marktonderzoek voor een nieuw product of dienst. Of als een marketingcampagne voor je bestaande bedrijf.
  • Laagdrempelig
    Crowdfunding is voor investeerders laagdrempelig. Soms kunnen ze met een paar tientjes investeren. Zo kan crowdfunding als alternatief fungeren voor een spaarrekening of beleggingsrekening.
  • Speciale band
    Mensen die investeren in jouw bedrijf, zijn er dus enthousiast over. Je bouwt hierdoor direct een speciale band op tussen je bedrijf en de mensen die er geld in steken. Zo krijg je snel fans, ambassadeurs en trouwe klanten.
  • Gemakkelijk & snel
    De meeste crowdfundingplatformen werken heel makkelijk en snel, soms kan je campagne binnen 24 uur al live staan.
  • Onafhankelijker
    Als zzp’er is het soms lastig om starterskapitaal te krijgen, zeker bij banken. Via crowdfunding maak je jezelf als ondernemer minder afhankelijk van dit soort financiële investeerders.

Investeren als zzp'er via crowdfunding

Naast dat crowdfunding een manier is voor zzp’ers om geld binnen te halen, kan het ook een mooie manier zijn om te investeren. Zo wordt een (kleine) bedrijfsfinanciering mogelijk gemaakt en wordt tegelijkertijd een nette rente ontvangen op het ingelegde geld.

Belangrijk hierbij is wel dat spreiding van je investeringen noodzakelijk is om het risico te beperken, omdat aan startende bedrijven vaak een hoog risico hangt. Blind afgaan op een goed verhaal of een risico-rating van een lening is onverstandig. Bekijk alle beschikbare informatie en stel als er onduidelijkheden bestaan over de financieringsaanvraag vragen aan de ondernemer. Een gespreide investeringsportfolio van goede bedrijven kan op deze manier een mooi rendement opleveren.

Op deze pagina