Kennisbank

Een Poolse zzp'er inhuren, waar moet je op letten?

kaart polen vlag

De arbeidsmarkt is momenteel krap in Nederland. Om aan goede arbeid te komen, kijken veel bedrijven nu dan ook over de grens. Binnen de EU is immers vrij verkeer van werknemers. Het aantal Poolse ondernemers dat in de afgelopen in Nederland aan het werk is groeit gestaag. Maar waar moet je op letten als je een Poolse zelfstandig ondernemer wilt inhuren?

Als je wilt werken met een zzp'er uit Polen, moet je rekening houden met de volgende zaken:

  1. Controleer of de zzp'er een geldig btw-nummer heeft. Dit kan je doen door het nummer te controleren in het VIES-register van de Europese Commissie. Dit is belangrijk omdat je anders mogelijk aansprakelijk kunt worden gesteld voor eventuele btw-fouten.
  2. Maak duidelijke afspraken over de aard van het werk, de betaling en de duur van het project. Dit kan je vastleggen in een overeenkomst van opdracht (ook wel bekend als een zzp-contract). Zorg ervoor dat je het contract zowel in het Nederlands als in het Pools opstelt, zodat je beiden begrijpen wat er staat. Eventueel kan een overeenkomst in het Engels een oplossing zijn.
  3. Controleer of de zzp'er verzekerd is tegen arbeidsongevallen en aansprakelijkheid. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele ongelukken of schade tijdens het werk.
  4. Controleer of de zzp'er de juiste vergunningen heeft om in Nederland te werken. Dit kan je controleren bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
  5. Houd er rekening mee dat er mogelijk taal- en cultuurverschillen kunnen zijn tussen jou en de zzp'er. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert en dat je begrijpt wat de ander bedoelt.

Als je deze zaken in acht neemt, kan je zonder problemen werken met een zzp'er uit Polen. Het kan echter verstandig zijn om ook juridisch advies in te winnen om er zeker van te zijn dat je aan alle regels voldoet.