Fiscale Oudedagsreserve

Belastingen (Algemeen)

Fiscale Oudedagsreserve voor zzp'ers en freelancers: een spaarpot voor later

Van je behaalde winst mag je een jaarlijks bepaald bedrag opzij zetten dat je kan gebruiken als oudedagsvoorziening. Over dit bedrag dat je opzij zet hoef je geen belasting te betalen. Voor alle duidelijkheid, de belasting over dit bedrag wordt later alsnog aan je berekend. Het is dus geen vrijstelling in de zin van aftrekpost, het is uitstel van belasting.

Hoe werkt Fiscale Oudedagsreserve (FOR) enkele voorwaarden:

Jaarlijks kan je vrijwillig een bedrag aan je oudedagsreserve toevoegen en dit in mindering brengen op je belastingaangifte. Om voor de Fiscale Oudedagsreserve in aanmerking te komen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je moet voldoen aan het urencriterium voor zelfstandigen (1225 uur per jaar)
 • Je mag de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt aan het begin van het kalenderjaar
 • Je mag een maximaal bedrag toevoegen van 9,44% in 2018 en 2019 (was 9,8% in 2017/2016/2015) met een maximum van € 8.999,- 
 • Jouw onderneming moet wel winst maken, bij verlies is geen toevoeging mogelijk.
 • Jouw totale oudedagsreserve mag niet hoger zijn dan jouw bedrijfsvermogen.
 • Je dient jaarlijks op de balans van jouw onderneming de stand van de opgebouwde reserve te vermelden.

Grondslag voor de FOR is de winst van je bedrijf voor toevoeging van de FOR, voor zelfstandigenaftrek, stakingsaftrek en MKB-vrijstelling.

De Fiscale Oudedagsreserve is persoonlijk

De oudedagsreserve is voor jou persoonlijk, als jouw partner ook zelfstandig meewerkt in jouw bedrijf dan kan jouw partner een eigen FOR opbouwen. Indien je meerdere ondernemingen drijft dan kan je de reserve verdelen over die bedrijven en apart vermelden op de balansen van die bedrijven.

De Fiscale Oudedagsreserve kan voordelig zijn

Elk jaar dat je een bedrag aan de oudedagsreserve toevoegt, krijg je over dat bedrag uitstel van belastingbetaling. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Je beschikt daardoor over een bedrag dat je anders direct als belasting had moeten betalen. Toch is het niet altijd verstandig de oudedagsreserve tot het maximaal mogelijke op te voeren, want de oudedagsreserve is eigenlijk uitstel van betaling van belasting. Het kan zijn dat je ooit moet afrekenen op een moment dat het je slecht uitkomt.


Gerelateerde producten

 1. Handboek ZZP Belastingwijzer 2018

  In dit boek vind je vrijwel alle belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

  Meer informatie

Deel deze pagina: