Kennisbank

Motor van de zaak kopen: kosten en bijtelling

Moter

Naast een auto van de zaak is het natuurlijk ook mogelijk om een motor op de zaak te zetten. Je leest op deze pagina alles over de aanschaf, aftrekbare kosten, voorwaarden en bijtelling wanneer je een motor op de zaak zet.

De aftrekbare kosten van een motor op de zaak

Net als bij de auto van de zaak zijn de kosten van een motor aftrekbaar. Je moet dan denken aan:

  • De leasekosten;
  • De motorrijtuigenbelasting;
  • BPM;
  • Verzekeringspremies;
  • Benzinekosten, onderhoudskosten en andere kosten.

Meer informatie hierover vind je op onze pagina over kosten van auto van de zaak. En wil je weten of je bij aanschaf van een motor gebruik kan maken van de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)? Neem dan contact op met de Belastingdienst

Voorwaarden motor van de zaak

Om de kosten van je motor te kunnen aftrekken moet je aantonen dat:

  • Je de motor echt nodig hebt voor je zaak;
  • Je de motor minimaal 10% zakelijk gebruikt, aantoonbaar met een sluitende rittenregistratie.

De motor afschrijven

Je schrijft een motor van de zaak op dezelfde manier af als een auto van de zaak. Wel moet de restwaarde van de motor reëel ingeschat worden. Voor het bepalen van de restwaarde kun je overleggen met de leverancier van de motor. Deze kan meestal goed inschatten wat de motor na verloop van tijd nog waard is.

Bijtelling motor van de zaak berekenen

Als je de motor ook privé gebruikt, dan krijg je te maken met een bijtelling privé. Bij een motor is er geen marge van 500 kilometer voor privégebruik, zoals bij een auto wel het geval is. De bijtelling van een motor is gebaseerd op de werkelijke kosten voor privégebruik, terwijl bij een auto sprake is van een forfaitaire bijtelling.

De bijtelling van een motor bereken je als volgt: (totale privé km / som van alle km) x kosten van de motor (exclusief eventuele boetes).

Ook interessant

Op deze pagina