Motor van de zaak - kosten

Belastingen (Auto)

Motor van de zaak - kosten

Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om een motor aan te schaffen op de zaak. Het is zeker mogelijk om een motor aan te schaffen op de zaak. Het aanschaffen van een motor op de zaak heeft veel overeenkomsten met het aanschaffen van een auto op de zaak. Net als bij de auto van de zaak zijn de kosten van een motor aftrekbaar. U moet dan denken aan:

  • de leasekosten
  • de motorrijtuigenbelasting
  • BPM
  • Verzekeringspremies
  • Benzinekosten, onderhoudskosten en  andere kosten

Voor een toelichting op deze kosten verwijzen wij u naar een auto van het bedrijf - kosten.

Zakelijk gebruik van de motor

Om deze kosten te kunnen aftrekken moet u aantoonbaar de motor zakelijk gebruiken (minimaal 10% zakelijk gebruik, aantoonbaar te maken met een sluitende rittenregistratie). Ook moet het gebruik van een motor zakelijk te verdedigen zijn. Als u een beroep heeft waarbij u veel spullen mee moet nemen naar een klant, is het niet aannemelijk dat een motor het aangewezen vervoermiddel is.

De methodiek van afschrijving van een motor is hetzelfde als de afschrijving bij een auto. Wel moet de restwaarde van de motor reëel ingeschat worden. De Belastingdienst geeft daarvoor nog de volgende tip: Voor het bepalen van de restwaarde kunt u overleggen met de leverancier van het bedrijfsmiddel. Deze kan meestal goed inschatten wat het bedrijfsmiddel na verloop van tijd nog waard is.

Bijtelling privé

Als u de motor ook privé gebruikt, dan krijgt u te maken met een bijtelling privé. Deze bijtelling voor privégebruik van een motor wordt als volgt bepaald: (totale privé km / som van alle km) x kosten van de motor (exclusief eventuele boetes).

Bij een motor is er geen marge van 500 kilometer voor privégebruik, zoals bij een auto wel het geval is. Daarentegen is de bijtelling gebaseerd op de werkelijke kosten voor privégebruik, terwijl bij een auto sprake is van een forfaitaire bijtelling.

KIA

Wij krijgen met enige regelmaat de vraag of bij de aanschaf van een motor gebruik kan worden gemaakt van de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Daarvoor kunt u het beste contact zoeken met de Belastingdienst: 0800-0543.

Deel deze pagina: