Uurtarief bepalen

Ondernemen

Hoe bepaalt een ZZP'er een uurtarief?

Een uurtarief bepalen is niet eenvoudig. Regelmatig wordt ons gevraagd wat het uurtarief voor een zzp´er moet zijn. Dit is helaas niet een standaard uurtarief uit een lijstje. Het uurtarief moet u zelf bepalen. Dit hangt van een aantal factoren af.

 • Specialisatie van de opdracht en uw vaardigheid
  Als u een vak uitoefent dat iedereen wel onder de knie heeft zal uw vraagprijs een stuk lager moeten liggen dan wanneer u specifieke kennis heeft die nodig is voor een bepaalde opdracht. Zeker als die kennis vrijwel nergens aanwezig is.
   
 • Duur of omvang van de opdracht
  Indien men u ergens wil inhuren voor een klus van 4 uur zal uw uurtarief een stuk hoger kunnen liggen dan wanneer u een opdracht kunt krijgen waar 3 maanden werk in zit. Op zich logisch want u hoeft zich dan 3 maanden geen enkele zorg te maken over uw inkomen. Kijk wel vooruit en bedenk dat u na drie maanden ook weer een opdracht moet binnenhalen.
   
 • Concurrentie – vraag en aanbod
  Als u een opdracht kunt krijgen waar men voor in de rij staat om te mogen uitvoeren zult u uit concurrentieoverwegingen wel eens uw prijs moeten aanpassen. Opdrachtgevers weten dat ook en zullen daar gebruik van maken.

 • Het verwachtingspatroon van uw opdrachtgever
  In gesprekken met uw opdrachtgever kunt u al snel ontdekken hoe hard men uw specialisme nodig heeft en wat uw opdrachtgever verwacht te moeten betalen. Prijzen dienen ook marktconform te zijn. Een timmerman kan niet een veel hoger uurtarief vragen dan zijn collega’s. Uw opdrachtgever kent natuurlijk ook de gangbare uurtarieven in de markt.
   
 • Hoe goed kunt u onderhandelen
  Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen is het onderhandelen over de prijs die u vraagt. Er zit altijd wel een marge in die u naar zich toe kunt trekken. Opdrachtgevers weten dat ook en proberen zo voordelig mogelijk uit te zijn. Met name bij omvangrijkere opdrachten speelt dit een grote rol. Hoe graag wilt u en hoeveel mensen staan in de rij bij uw opdrachtgever? Overspeel uw hand niet door te hoog in te zetten, aan de andere kant moet u ook niet al te bang zijn. Een te laag tarief wekt argwaan. Het gaat om uw eigen geld.

Taakstellend uurtarief

Uitgaand van een inkomen dat u nodig heeft of wilt gaan verdienen spreken we van een taakstellend uurtarief. U dient hiervoor uw kosten goed te kennen en in kaart te brengen. Stel dat u per jaar een gewenst inkomen van € 25.000,- netto wilt verdienen. Wat moet dan uw uurtarief zijn?

Om € 25.000,- netto te verdienen moeten al uw kosten voor het bedrijf en de privébelastingen en sociale lasten hierbij opgeteld worden en verdeeld over het aantal declareerbare uren per jaar.


Een voorbeeld berekening

€ 25.000,- netto berekend naar bruto zal ongeveer € 32.000,- zijn. Uw bedrijfskosten bedragen ongeveer € 12.000,- per jaar. Samen is dit € 44.000,- Gedeeld door declarabele uren (1200) betekent dit een uurtarief van € 36,66 excl. Btw. Of dit uurtarief haalbaar is hangt natuurlijk af van vraag en aanbod. Maar bovengenoemd tarief is wel een leidraad.

Enkele voorbeelden van gangbare tarieven:

 • Een tegelzetter vraagt gemiddeld een tarief van 32,50 euro per uur
 • Een vrachtwagenchauffeur rijdt gemiddeld voor 28 euro per uur
 • Een verpleegkundige rekent een tarief van 29 euro per uur
 • Journalisten doen het gemiddeld voor 65,- euro per uur
 • Een ICT consultant kost per uur 75 euro
 • Een interim-manager vraagt gemiddeld € 110,- euro per uur
   

Let op: genoemde bedragen zijn willekeurige voorbeelden. Maak beslist uw eigen berekening! Vergeet ook niet de BTW te vermelden. Bovengenoemde bedragen zijn excl. btw.

Gerelateerd product

 1. ZZP uurtarief berekenen en vergelijken

  De Prijzen & Tarievengids helpt u bij het bepalen van uw tarief. Vraag niet te veel, of erger maak uw tarief niet te laag. Met ruim 150 actuele tarieven van verschillende beroepsgroepen en vijf methodieken om een tarief te berekenen. Onmisbaar! Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

  Meer informatie

Deel deze pagina: