Offerte maken

Ondernemen

Het maken van een offerte

Toekomstige klanten vragen meestal bij meerdere aanbieders een prijsopgave en willen dit als een offerte ontvangen. Op zich logisch, want men wil weten wat men van je mag verwachten en welk prijskaartje daarbij hoort om vervolgens een keuze te maken voor de leverancier. In principe is een offerte niets anders dan een prijsopgave met daarin vermeld het te leveren product of de dienst die jij aanbiedt, de levertijd, de betalingsconditie, etc.

Toegevoegde waarde

Maar hoe maak je een offerte waarmee je de klant kunt binnenhalen? Soms vraagt de klant alleen maar om een specifiek product, maar meestal is men op zoek naar een oplossing. Vraag of bedenk waarom men jouw product wil gebruiken en bied vervolgens de oplossing waarnaar men op zoek is. Daar kan je dan een prijskaartje aan koppelen. Vermeld in de offerte ook de specifieke kwaliteiten van jou of jouw bedrijf, toegevoegde waarde heet dat.

Beschrijf niet alleen het product in je offerte maar ook wat je potentiële klant met jouw oplossing kan en tot welk resultaat het leidt. Als iemand vraagt om 20m2 zonnepanelen die makkelijk op het dak kunnen worden geplaatst, geef dan een toelichting dat de klant door plaatsing van deze zonnepanelen een stroomopbrengst heeft waarmee hij een specifieke besparing heeft op de energiekosten.

Uitgebreide technische specificaties van het aangeboden product kun je als bijlage toevoegen, maar horen niet in de uiteindelijke offerte thuis. Dit maakt de offerte onoverzichtelijk en maakt dat de klant de offerte aan de kant legt een stuk groter. Wees concreet in je taalgebruik, houd de indeling overzichtelijk en vermeld een verwijzing naar leveringsvoorwaarden, geef duidelijkheid over prijs, btw, levertijd, garantie en geldigheidsduur van de offerte. Stuur ook bij de offerte jouw leveringsvoorwaarden mee.

Gerelateerde producten

  1. Algemene voorwaarden op maat

    Indien je bent aangesloten bij ZZP Nederland kun je jouw algemene voorwaarden op maat laten maken door ervaren juristen. Daarmee worden voorwaarden waterdicht neergelegd voor een specifiek beroep. Een ICT’er heeft nu eenmaal andere werkzaamheden dan een timmerman of een interim manager. Daar waar algemene voorwaarden op maat al snel richting € 400,- gaan hebben we een collectieve prijsafspraak kunnen maken van € 215,- excl. btw. voor aangeslotenen met een Juridisch Abonnement en € 275,- excl. btw voor aangeslotenen zonder een Juridisch Abonnement.  

    Meer informatie
  2. Zzp uurtarief berekenen en vergelijken

    De Prijzen & Tarievengids helpt je bij het bepalen van jouw tarief. Vraag niet te veel, of erger maak je tarief niet te laag. Met ruim 150 actuele tarieven van verschillende beroepsgroepen en vijf methodieken om een tarief te berekenen. Onmisbaar! Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: