ZZP in administratieve sector

Vakgebieden

ZZP in administratieve sector

In de administratieve sector liggen grote kansen om als zelfstandige zonder personeel succesvol te zijn. Met name kleine bedrijven en collega ZZP’ers hebben een grote afkeer van accountantskantoren die niet zijn ingericht op kleine ondernemers. Vaak zijn de kosten van deze kantoren ten opzichte van de winst van de zelfstandige veel te hoog.


Kansen en mogelijkheden

Er zijn in Nederland ca 800.000 ZZP’ers werkzaam die vrijwel allemaal een hekel hebben aan het voeren van de eigen administratie. Dit besteedt men het liefst uit tegen een redelijk bedrag. Direct contact en een duidelijke, snelle en betaalbare dienstverlening zijn argumenten waarvoor kleine ondernemers gevoelig zijn. Bijkomend voordeel is de klanttrouw richting administrateurs, een tevreden klant zal niet snel veranderen van administratiekantoor. Daarnaast zorgt een verscheidenheid aan kleine klanten voor een stabiele factor voor het inkomen van het administratiekantoor.

Boekhouder, adviseur en vertrouwenspersoon

Zelfstandigen zijn vrijwel zonder uitzondering zeer gespecialiseerd in hun vakgebied maar veelal geen ervaren ondernemer. ZZP’ers beschikken veelal niet over boekhoudkundige kennis en het verzorgen van belastingaangiftes wordt als lastig en gevaarlijk ervaren. Zorg ervoor dat uw dienstverlening meer is dan alleen de boekhouder die het noodzakelijke werk verricht. Wees adviseur van uw klanten, positioneer u als vertrouwenspersoon en maak dit ook waar.  Durf ook klanten ongevraagd te adviseren over hun bedrijfsvoering, ook als dat een minder leuk gesprek is. U bent hun adviseur en vertrouwenspersoon.

Hoe komt u aan klanten?

Als u uw werk goed verricht, tegen een betaalbaar tarief en resultaat behaalt, spreekt zich dit voort en zullen meer klanten volgen. Daarnaast zult u zich moeten wijden aan het bekende netwerken. Netwerken is een belangrijk onderdeel van een adviseur. Daarmee bedoelen we niet alleen feestjes en partijtjes. Besteed regelmatig aandacht aan uw relaties, ook als u daar voorlopig geen opdrachten te verwachten heeft. Bedenk dat die relaties ook weer relaties hebben en dat u daarmee veel ambassadeurs om u heen verzamelt.

Marketing is misschien wel een groot woord voor zelfstandigen die alleen werken, maar als u kunt denken en handelen vanuit de positie van een mogelijke opdrachtgever bent u al een heel eind. Daarnaast dient u te zorgen voor een onberispelijke presentatie. Een goed verzorgde huisstijl komt heel anders over dan een visitekaartje uit een automaat op het station. Een website die ook gevonden wordt, is een belangrijk onderdeel van klantenwerving. Vaak zullen relaties, wanneer u een visitekaartje afgeeft, ook even uw website bezoeken. Zorg dus dat deze actueel is, zo niet, laat dan een website achterwege.

Waarover dient u als ZZP’er te beschikken?

Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat u alle veilige wegen los gaat laten, u handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt dat een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer. Als uw product of de dienst die u aan gaat bieden geen kwaliteit heeft, valt u snel door de mand bij opdrachtgevers. Ondernemersgeest tenslotte, is veelal aangeboren maar ook best een beetje aan te leren. U zult een gevoel voor ondernemen moeten ontwikkelen. Vroeger in loondienst werd alles voor u geregeld, nu moet u dat zelf doen, ook het binnenhalen van klanten, prijzen vaststellen etc.

Blijf in u zelf geloven

Zelfvertrouwen is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van zelfstandig zijn. Ook als het even tegenzit zult u vast moeten houden aan uw eigen kennis en ervaring. Wel dient u de ogen open te hebben voor veranderingen.

Oké, u wordt ZZP’er, wat nu te doen?

In pure vorm is het uiterst simpel: u gaat naar de Kamer van Koophandel, laat u inschrijven en tien minuten later bent u ondernemer. Maar er komt meer bij kijken. Er zijn regels, wetten, belastingen en andere zaken die geregeld moeten worden. Veel informatie vindt u op deze website

Hoe word ik ZZP'er?

Abonnement ZZP Nederland

ZZP Nederland is geen vakbond in de klassieke vorm, maar ondersteunt u met voorlichting, behartigt uw belangen in de politiek en biedt collectief voordeel. Daarnaast kunt u als aangeslotene altijd gratis gebruik maken van de helpdesk die u kan bijstaan met raad en daad op ondernemersgebied

Online aanmelden

Leg uw opdrachten vast met een overeenkomst

Maak bij opdrachten altijd een offerte en vermeld daarin alle afspraken. Vermeld de kosten van uren en omschrijf het werk, btw etc. Leg ook vast wie waar verantwoordelijk voor is. Hiermee voorkomt u nare verrassingen achteraf. Zorg voor sluitende leveringsvoorwaarden en leg voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat uw opdrachten vast in een overeenkomst. Als u zich aansluit bij Stichting ZZP Nederland kunt u deze documenten gratis ontvangen.

Ondernemen houdt risico in

Veel ZZP’ers vergeten vanaf het moment dat ze zelfstandig zijn vaak dat ze volledig handelen voor eigen rekening en risico. Als het goed gaat is dat voor u zelf, maar als het fout gaat ook. Klanten die niet betalen, schade en geen opdrachten betekent geen inkomen. Ook als u ziek wordt is dat voor eigen rekening. Op het moment dat u iets overkomt en niet kunt werken ontvangt u geen uitkering zoals in loondienst.


Deel deze pagina: