Werken als zzp'er in administratieve sector

Zzp in administratieve sector
In de administratieve sector liggen grote kansen om als zelfstandige zonder personeel succesvol te zijn. Met name kleine bedrijven en collega zzp’ers hebben een grote afkeer van accountantskantoren die niet zijn ingericht op kleine ondernemers. Vaak zijn de kosten van deze kantoren ten opzichte van de winst van de zelfstandige veel te hoog.
Kansen en mogelijkheden
Er zijn in Nederland ca. 800.000 zzp’ers werkzaam die vrijwel allemaal niet graag de eigen administratie doen. De administratie besteden ze liever uit tegen een gunstig bedrag. Direct contact en een duidelijke, snelle en betaalbare dienstverlening zijn argumenten waarvoor kleine ondernemers gevoelig zijn. Bijkomend voordeel is de klanttrouw richting administrateurs, een tevreden klant zal niet snel veranderen van administratiekantoor. Daarnaast zorgt een verscheidenheid aan kleine klanten voor een stabiele factor voor het inkomen van het administratiekantoor.
Boekhouder, adviseur en vertrouwenspersoon
Zelfstandigen zijn vrijwel zonder uitzondering zeer gespecialiseerd in hun vakgebied maar veelal geen ervaren ondernemer. Zzp’ers beschikken vaak niet over voldoende boekhoudkundige kennis en het verzorgen van belastingaangiftes wordt als lastig ervaren. Ga jij als zzp'er werken in de administratieve sector, zorg ervoor dat jouw dienstverlening meer is dan alleen de boekhouder die het noodzakelijke werk verricht. Wees adviseur van jouw klanten, positioneer je als vertrouwenspersoon en maak dit ook waar. Durf ook klanten ongevraagd te adviseren over hun bedrijfsvoering, ook als dat een minder leuk gesprek is. Je bent hun adviseur en vertrouwenspersoon.
Hoe kom je aan klanten?
Als je jouw werk goed verricht, tegen een betaalbaar tarief en resultaat behaalt, spreekt zich dit voort en zullen meer klanten volgen. Daarnaast zal je je moeten wijden aan het bekende netwerken. Netwerken is een belangrijk onderdeel van een adviseur. Daarmee bedoelen we niet alleen feestjes en partijtjes. Besteed regelmatig aandacht aan jouw relaties, ook als je daar voorlopig geen opdrachten te verwachten hebt. Bedenk dat die relaties ook weer relaties hebben en dat je daarmee veel ambassadeurs om je heen verzamelt.
Marketing is misschien wel een groot woord voor zelfstandigen die alleen werken, maar als je kan denken en handelen vanuit de positie van een mogelijke opdrachtgever ben je al een heel eind. Daarnaast moet je zorgen voor een goede presentatie. Een goed verzorgde huisstijl komt heel anders over dan een visitekaartje uit een automaat op het station. Een website die ook gevonden wordt, is een belangrijk onderdeel van klantenwerving. Vaak zullen relaties, wanneer je een visitekaartje afgeeft, ook even jouw website bezoeken. Zorg dus dat deze actueel is, zo niet, laat dan een website achterwege.
Waarover dien je als zzp’er te beschikken?
Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat je alle veilige wegen los gaat laten, je handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt dat een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer. Als jouw product of de dienst die je aan gaat bieden geen kwaliteit heeft, val je snel door de mand bij opdrachtgevers. Ondernemersgeest tenslotte, is veelal aangeboren maar ook best een beetje aan te leren. Je zal een gevoel voor ondernemen moeten ontwikkelen. Vroeger in loondienst werd alles voor je geregeld, nu moet je dat zelf doen, ook het binnenhalen van klanten, prijzen vaststellen etc.
Blijf in jezelf geloven
Zelfvertrouwen is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van zelfstandig zijn. Ook als het even tegenzit zal je vast moeten houden aan jouw eigen kennis en ervaring. Wel moet je de ogen open hebben voor veranderingen.
Oké, je wordt zzp’er, wat nu te doen?
In pure vorm is het uiterst simpel: je gaat naar de Kamer van Koophandel, laat je inschrijven en tien minuten later ben je ondernemer. Maar er komt meer bij kijken. Er zijn regels, wetten, belastingen en andere zaken die geregeld moeten worden. Veel informatie vind je op deze website
Leg jouw opdrachten vast met een overeenkomst
Maak bij opdrachten altijd een offerte en vermeld daarin alle afspraken. Vermeld de kosten van uren en omschrijf het werk, btw etc. Leg ook vast wie waar verantwoordelijk voor is. Hiermee voorkom je nare verrassingen achteraf. Zorg voor sluitende leveringsvoorwaarden en leg voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat jouw opdrachten vast in een overeenkomst. Als je je aansluit bij Stichting ZZP Nederland kan je deze documenten gratis downloaden.
Ondernemen houdt risico in
Veel zzp’ers vergeten vanaf het moment dat ze zelfstandig zijn vaak dat ze volledig handelen voor eigen rekening en risico. Als het goed gaat is dat voor jezelf, maar als het fout gaat ook. Klanten die niet betalen, schade en geen opdrachten betekent geen inkomen. Ook als je ziek wordt is dat voor eigen rekening. Op het moment dat je iets overkomt en niet kan werken ontvang je geen uitkering zoals in loondienst.