Blog

In 2019 een rittenregistratie bijhouden? Dit zijn de mogelijkheden

Het nieuwe jaar is van start gegaan waarin je hoogst waarschijnlijk zakelijke kilometers gaat rijden. Als je dit doet in een privéauto is het interessant deze kilometers zorgvuldig te registreren. En wanneer je de auto op de zaak hebt en niet kiest voor bijtelling, is het registeren van jouw kilometers zelfs essentieel. Hieronder vertel ik je er meer over.

Zakelijke kilometers in de privéauto

Aftrek
Je mag € 0,19 per kilometer van jouw opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die je met jouw eigen auto maakt. Ook als je de auto huurt, mag je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van jouw opbrengst aftrekken.

Btw-voordeel
Èn je kunt de btw over het onderhoud en gebruik aftrekken, dit geldt alleen voor de zakelijke kilometers. Dit btw-voordeel kan je jaarlijks honderden euro’s opleveren dus het is zeker interessant om hier goed naar te kijken. Hier staat meer uitleg.

Auto op de zaak

Bijtelling
Als je met een zakelijke auto meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, geldt de bijtelling. De auto wordt gezien als extra inkomen, waarvoor je wordt belast. De bijtelling bedraagt in 2019 4%, of 7% of 22% van de cataloguswaarde van de auto. Lees meer.

Zowel met een privéauto als een auto op de zaak is het belangrijk dat je een rittenregistratie bijhoudt. Er zijn verschillende manieren om jouw ritten bij te houden.

Rittenregistratie
Indien je geen of nauwelijks privé rijdt (minder dan 500 km per jaar) in de auto van de zaak, kan je de bijtelling achterwege laten. Om aan te kunnen tonen dat je inderdaad niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je een rittenregistratie bijhouden van alle kilometers die je in de auto rijdt. Van elke rit moet worden genoteerd:

  • Het merk van de auto
  • Het type van de auto
  • Het kenteken van de auto
  • De periode waarin je de auto tot je beschikking hebt
  • Per rit: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, de route die je hebt gereden, aard van de rit (privé of zakelijk), de privé-omrijkilometers als je tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers rijdt.

Manieren van registreren

Je kan alle ritten natuurlijk met de hand registreren. Dit kost veel tijd met aanzienlijke kans op fouten of het vergeten van een rit. Een gemakkelijkere en meer moderne manier is om ritten automatisch te laten registreren door middel van een GPS rittenregistratiesysteem. Dit is een kastje in de auto dat alle ritten registreert. Via een online omgeving of app bekijk je de gegevens, bewerk je deze indien nodig en download de rittenregistratie naar Excel of pdf.

Veel succes met het maken van de juiste keuze!

Geplaatst op 21 januari 2019 door Wendy Hofman

Marketing Manager Track Jack Europe B.V.