Belastingdienst verliest wederom btw-zaak van zorgZZP'er

Maquis Belastingadviseurs

Btw-regels voor ondernemers in de zorg niet eenduidig

De Belastingdienst heeft onderhand meerdere rechtszaken verloren tegen ZZP’ers over de btw-kwestie in de zorg. En sinds 19 juni is daar weer eentje bijgekomen. Volgens de Staatssecretaris van Financiën, dhr. Weekers, zijn de regels van btw in de zorg heel duidelijk, zo antwoordde hij ook eerder op Kamervragen. Toch krijgt de minister keer op keer ongelijk van rechters in Nederland en van zijn eigen medewerkers, de belastinginspecteurs.

In geheel Nederland geven belastinginspecteurs ZZP’ers vrijstellingen voor btw. Ook als dit volgens de regels ingaat die de staatsecretaris zo duidelijk vindt. Zouden de regels dan wellicht toch voor diverse uitleg vatbaar zijn? De rechters in Nederland vinden dus van wel.

In de laatste uitspraak van 19 juni 2013 van de rechtbank in Den Haag heeft een Operatieassistent beroep aangetekend toen de Belastingdienst vond dat hij arbeid verrichtte en dus btw-plichtig was. De rechter concludeert dat een ZZP’er, in dit geval een OK-assistent zonder BIG-registratie, medische handelingen verricht die vrijgesteld van omzetbelasting zijn op grond van de medische vrijstelling (art. 11-1-g Wet op de omzetbelasting 1968).

Wederom dus een rechterlijke uitspraak die ingaat tegen de uitingen van de staatssecretaris van Financiën die meent dat dergelijke prestaties niet kwalificeren als medische prestaties (vrijgesteld van btw), maar als de ter beschikking stelling van arbeid (belast met btw). 

| Uitspraak 19 juni 2013, rechtbank Den Haag (pdf) |

Eerdere artikelen over dit onderwerp:

Weer zzp'er in de zorg vrijgesteld van btw |

 

Deel deze pagina: