Blog

Blog: 5 redenen waarom factoring in 2021 een musthave is!

Factoring is essentieel voor het mkb & zzp, juist nu. Waarom? Non-bancair financieren heeft een serieuze positie ingenomen in de markt, doordat banken een terugtrekkende beweging in het kleinzakelijk segment vertonen. Daarnaast neemt de behoefte aan werkkapitaalfinanciering & kredietzekerheid na de lockdown toe, aangezien ondernemers keihard zijn geraakt door de Coronacrisis. En laat factoring hier nu eenvoudig in voorzien, door met het aankopen van jouw facturen direct werkkapitaal te bevrijden. Zo financier jij jouw onderneming eenvoudig met je facturen, wat ondernemen mogelijk maakt!

Nieuwsgierig? Lees hieronder de nieuwste feiten & ontwikkelingen. En ontdek 5x waarom factoring uitkomst kan bieden voor jouw als zzp’er!

1. Terugbetalen van belastingschulden & leningen

Op dit moment hebben ruim 209.000 Nederlandse bedrijven een collectieve belastingschuld van €13,2 miljard.1 Bovendien maakt 25% van de bedrijven met 1 werkzame persoon gebruik van de steunmaatregelen.2 Waardoor 50% van ondernemend Nederland momenteel liquiditeitsproblemen heeft of verwacht te krijgen.5 Zo kan de helft van de kleine ondernemers rekeningen al niet meer op tijd betalen en vrezen zij het einde van het jaar niet te halen. Wanneer de overheid de steunmaatregelen afbouwt, zal dit dus voor grote problemen zorgen.

Met BMKB-C of Factoring beschik je direct over extra geld
De BMKB-C-regeling kan uitkomst bieden als jij op zoek bent naar werkkapitaal, want daarmee vergroot de overheid momenteel de toegang tot een lening. Maar ziet de bank jouw onderneming als risico? Dan kom je hier vaak niet voor in aanmerking. 42% van de aanvragers gaf aan hiervoor te zijn afgewezen.5 Veel ondernemers weten echter niet dat factoring in die situatie een toegankelijk, non-bancair alternatief is. Want verkoop je je facturen namelijk aan ons als factoringbedrijf? Dan betalen we het factuurbedrag meteen aan je uit. Zo beschik je direct over jouw geld om te ondernemen. Of maak gebruik van onze 6 tips om jouw liquiditeit zelf te verbeteren.

2. Werkkapitaalbehoefte vervullen om te starten & groeien na lockdown
Ook na de lockdown zal de werkkapitaalbehoefte bij zzp’ers groot zijn. Werkzaamheden lagen lange tijd (gedeeltelijk) stil, waardoor buffers en inkomsten slonken of zelfs op raakten. Daardoor zit 46% van de kleine ondernemers nu onder bijstandsniveau.4 En mag je weer opstarten? Dan nemen de kosten weer toe. Terwijl je zo weer 45 dagen verder bent, voordat je de facturen voor je eerste geleverde opdrachten betaald krijgt. Hoe zorg je dan voor voldoende werkkapitaal om aan je kortlopende verplichtingen te voldoen?

Tegelijkertijd maakt 62% van de zzp’ers wel plannen om te investeren en zo de bedrijfsresultaten te verbeteren. Denk aan digitalisering, het werven van nieuwe klanten en samenwerken met andere ondernemers.4 Maar ook dat kan veel & hoge kosten met zich meebrengen, die je niet direct beschikbaar hebt. Hoe zorg je dat je snelle groei dan toch kunt financieren om je bedrijf verder te ontwikkelen?

Factoring maakt direct werkkapitaal vrij uit jouw facturen
Gelukkig kan factoring zzp’ers eenvoudig voorzien in deze werkkapitaalbehoefte. Want met de verkoop van jouw facturen komt het geld hiervan direct beschikbaar. Waardoor jij binnen 24 uur over geld beschikt om deze kosten te dekken of te investeren & groeien. Of lees hier de 3 pijlers waar je je op kunt focussen om zelf jouw werkkapitaal te verbeteren.

3. Non-bancair financieren wint terrein

Wat blijkt? Naast het hebben van liquiditeitsproblemen, vindt 80% van de ondernemers het moeilijk om hier een passende financieringsoplossing voor te vinden. Bovendien verwacht slechts 4% met zijn liquiditeitsproblemen terecht te kunnen bij de bank.5 Aangezien zij vaak hoge eisen stelt om risico’s te beperken. Criteria waar veel zzp’ers simpelweg niet aan kunnen voldoen. Niet gek dat non-bancair financieren populairder is dan ooit. In 2019 financierde 1 op de 5 kleine ondernemers non-bancair. En naar verwachting dit jaar de helft. Ook het aantal alternatieve financiers is flink gestegen en ligt momenteel rond de 100 aanbieders. Waardoor het moeilijk kan zijn om bij de juiste aanbieder uit te komen. Want je bent als zzp’er geen financieringsspecialist: hoe weet je dan waar je aan moet kloppen?

Keurmerk: Erkend MKB Financier
Gelukkig is hiervoor het keurmerk Erkend MKB Financier in het leven geroepen. Dit keurmerk toont aan dat de betreffende non-bancaire financiers zeer klantgericht, passend & verantwoord financieren aan het midden- en kleinbedrijf. Wil jij dus zaken doen met een betrouwbare partner? Kies dan een partij die het keurmerk draagt.

4. Wetsvoorstel: streep door verpandingsverbod van facturen

Halverwege 2020 diende minister Dekker een wetsvoorstel in om een verpandingsverbod van facturen te laten vervallen.7 Zodat je facturen altijd kunt inzetten als onderpand voor factoring. Wat kan leiden tot een extra financieringsruimte van bijna €1 miljard.

Daarnaast zijn het juist de grootbedrijven die een verpandingsverbod én lange betalingstermijnen hanteren. Zo verlengden sommige retailers hun betalingstermijnen tijdens Corona zelfs al tot wel 150 dagen! Het gevolg: kleinere ondernemers wachten onwaarschijnlijk lang op hun geld, het financieren van activiteiten wordt belemmerd & hun liquiditeitspositie komt in het gedrang. Extra fijn dus als je juist de facturen van dié opdrachtgevers kunt indienen voor factoring. En ook al is het laten vervallen van het pandrecht nog slechts een wetsvoorstel. Wij kunnen in overleg met de bank soms nu al enkele debiteuren laten uitsluiten van het pandrecht. Dat maakt facturen verkopen alsnog mogelijk. Lees hier de 5 meest gestelde vragen.

5. Oplopende betalingstermijnen ondanks ‘Wet late betalingen’

Sinds 1 juli 2017 is de ‘Wet late betalingen’ ingevoerd met als doel om betaaltermijnen te verlagen. Grote bedrijven zijn sindsdien wettelijk verplicht rekeningen binnen 60 dagen te betalen. Echter, liepen betalingstermijnen gemiddeld juist licht op na de invoering van deze wet.8 Sommige grootbedrijven zien dit maximum van 60 dagen als de nieuwe norm. Daarnaast zijn betalingstermijnen van achterstallige facturen door de coronacrisis aanzienlijk gestegen. Terwijl ondernemers in 2019 gemiddeld nog 10 dagen op de betaling wachtten, is dat nu opgelopen tot wel 25 dagen na vervaldatum! Als kleine ondernemer ben jij hiervan vaak de dupe, want je bevindt je achteraan in de keten. Waardoor de cashflow verder onder druk kan komen te staan.9

Echter, weten veel zzp’ers niet dat zij met factoring betalingstermijnen eenvoudig verkorten naar 1 dag! Want verkoop je je facturen aan onze factoringmaatschappij? Dan krijg je ze direct betaald. Liever zelf aan de slag? Lees dan onze 7 tips hoe je eenvoudig en snel openstaande facturen kunt innen.

Kortom Factoring: je kunt er niet meer omheen!

Als abonnee van ZZP Nederland profiteer je direct van de voordelen van factoring. Want het is dé 3-in-1 financiering op maat: directe betaling facturen, overname debiteurenbeheer & géén kredietrisico. Zo ben je 100% verzekerd van je geld. Wat zeker in deze tijd een groot voordeel is, aangezien de financiële situatie van jouw klant door corona 180 graden kan zijn gedraaid!

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met SVEA Finans. SVEA Finans heeft dit artikel geschreven in opdracht van ZZP Nederland.

Bronnen:

1. Bijzonder Beheer Barometer: collectieve belastingschuld
2. CBS: gebruik coronasteunmaatregelen
3. BNR Nieuwsradio: belastingaangifte zzp’ers
4. Ikwordzzper.nl: zzp’ers hard geraakt door coronacrisis
5. Stichting MKB Financiering & ONL voor Ondernemers: liquiditeit & investeren
6. Stichting MKB Financiering: non-bancaire financiering
7. Rijksoverheid: verpandingsverbod
8. Financieel Dagblad: betalingstermijnen
9. Atradius: achterstallige betalingen stijgen met 75%

Geplaatst op 11 mei 2021 door SVEA Finans

Sinds 2002 maakt Svea Finans ondernemen mogelijk met Factoring. Financier jouw bedrijf met je facturen & realiseer jouw ambities.