Concurrentie onder (zzp-)rijschoolhouders leidt tot niet-verzekeren

Verzekeringen
ZZP Nederland, BNR
LBKR: verkeerde zuinigheid leidt tot niet-verzekeren
LBKR: verkeerde zuinigheid leidt tot niet-verzekeren

Onderzoek van BNR Nieuwsradio heeft uitgewezen dat niet alle rijscholen goed verzekerd zijn. Dit betekent dat zij gereden schades niet goed afgedekt hebben en daardoor soms de rijschoolleerling de eigen gereden schades laten betalen. Ook worden soms snelheidsovertredingen belast naar de leerling. Deze gang van zaken wordt bevestigd door Vereniging Rijschool Belang (VRB).

Juridisch

Sommige rijschoolhouders gaan zover dat ze prijzen van snelheidsboetes in hun algemene voorwaarden opnemen. Echter volgens een verkeersrechtadvocaat kan een leerling juridisch gezien niet aansprakelijk zijn voor een boete, of voor gereden schade, omdat de leerling formeel niet de bestuurder is.

Kosten

Volgens Jos Post, voorzitter van de Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) is er flinke concurrentie tussen rijschoolhouders. "Helaas moet ik constateren dat sommige rijschoolhouders vanwege verkeerde zuinigheid besluiten om zich slechts deels, of soms zelf niet te verzekeren. Dat zijn veelal de ondernemers die zich niet goed hebben verdiept in ondernemerschap en de daarbij behorende verplichtingen".

Onnodig

Een speciale verzekering voor lesauto's is absoluut aan te raden, aangezien de risico's anders niet te overzien zijn. Helaas weet niet elke rijschoolhouder dat er speciale verzekeringen voor rijschoolhouders zijn. Arjen Vrolijk, directeur van ZZP Nederland Verzekeringen: "Het is spijtig dat de kosten van een naar onze mening absoluut noodzakelijke verzekering weer worden opgevoerd als excuus om niet verzekeren. Met een goede voorlichting over de verzekeringen zal vaak blijken dat de kosten het punt niet hoeven zijn."

Vrolijk roept op tot betere voorlichting aan de rijschoolbranche over de speciaal voor deze branche ontwikkelde verzekeringen.

Deel deze pagina: