Tips voor jouw algemene voorwaarden en aansprakelijkheid
In november heb ik, Harry Kuiper, namens ZZP Nederland een presentatie verzorgd tijdens de KVK Startersdag. De inhoud van de workshop ging over wat je als starter nodig hebt om je (juridische) zaken goed op orde te hebben; als het gaat om verzekeringen/juridische zaken en algemene voorwaarden. Uit de zaal vol startende ondernemers kwamen veel vragen over algemene voorwaarden “Waar moet ik ze deponeren? Wanneer moet ik ze verstrekken?” Maar ook: “Waarom heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig en welke heb ik dan nodig?”
Deponeer in ieder geval je algemene voorwaarden bij de KVK en zorg dat als je een website hebt, ze daar ook duidelijk vindbaar zijn. Stuur je algemene voorwaarden mee bij elke offerte of overeenkomst die je verstuurt, want jouw klanten moeten algemene voorwaarden kunnen inzien voor ze iets tekenen. Gebruik ook de juiste algemene voorwaarden. Dus geen voorwaarden die niet van toepassing zijn voor je werkzaamheden.
Mag je alles uitsluiten in je algemene voorwaarden?
Alles uitsluiten in je algemene voorwaarden werkt niet en mag ook niet. Als je een fout maakt ben je daar verantwoordelijk voor. Het is wel goed om je aansprakelijkheid te maximeren en daarbij dus ook te beperken. Wat regel je verder in je voorwaarden? Onder andere schrijf je op waaruit jouw dienstverlening bestaat, wanneer de opdracht stopt en binnen welke termijn je betaald wilt worden. Maar ook wat je verwacht van jouw opdrachtgever.
Meerdere ondernemers zeiden dat de opdrachtgever vaak bepaalt welke voorwaarden er worden gebruikt en in de meeste gevallen zijn die van de opdrachtgever. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je dan mindere voorwaarden krijgt. Kijk wel waar je verantwoordelijk voor bent of dat er zaken worden geëist die onredelijk zijn.
Schakel de hulp in van specialisten
Een belangrijke conclusie na de presentatie was wel dat bij twijfel je in overleg moet met de opdrachtgever of laat specialisten naar de voorwaarden kijken of laat ze voor je maken. Ga niet zelf wijzigen in voorwaarden. Dit kan namelijk betekenen dat de context van een artikel gaat wijzigen terwijl dit niet de bedoeling is. ZZP Nederland heeft ook specialisten die je kunnen helpen met algemene voorwaarden via het Juridisch Advies Abonnement.
Aansprakelijkheid en algemene voorwaarden
Omdat er in algemene voorwaarden ook wordt gesproken over aansprakelijkheid is het belangrijk om je voorwaarden te combineren met een aansprakelijkheidsverzekering. Afhankelijk van je werkzaamheden kan je dan kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (materiële- en letselschade) of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (vermogensschade). Vaak is een combinatie ook goed maar niet in alle gevallen noodzakelijk.
Wat ik vaak zie bij de omschrijving van de werkzaamheden op een polis is dat de SBI-codes worden gebruikt die zijn opgegeven bij de KVK. Het kan zijn dat die kloppen maar de praktijk is vaak dat bij de KVK een beroep wordt genoemd die het dichtst bij je werkzaamheden zit en dit zijn dan niet de exacte werkzaamheden die je uitoefent. Ga je deze werkzaamheden dan gebruiken voor je verzekering dan kan dit betekenen dat je werkzaamheden niet gedekt zijn. Daarom is het erg belangrijk dat de juiste werkzaamheden worden genoemd op je polis.
Algemene voorwaarden in een handomdraai
Na mijn presentatie waren er toch nog veel vragen bij de ondernemers. Dit toont aan dat, zeker in de opstartfase van je bedrijf, maar ook als je al wat langer bezig bent er toch nog vragen blijven over algemene voorwaarden en aansprakelijkheid. Het is belangrijk om deze zaken goed te regelen. Maak daarvoor dan ook gebruik van mensen die je daarbij kunnen helpen. Of van tools die je kunnen helpen zoals de documentengenerator, die je als plus- of premiumlid van ZZP Nederland gratis kunt gebruiken. Hiermee heb je in een handomdraai algemene voorwaarden opgesteld. Wil je gebruik maken van de handige documentengenerator, maar ben je nog geen lid? Sluit je dan hier direct aan.