Ieder jaar per 1 januari mogen er weer wetten worden gewijzigd. Dit gebeurt dan ook elk jaar. Niet alle wetswijzigingen zijn relevant voor zzp’ers, of voor alle zzp’ers, maar hierbij toch een opsomming.
Nieuw bpm-tarief voor stekkerauto’s
Het aparte bpm-tarief verdwijnt vanaf 2025 voor plug-in hybride auto’s (PHEV’s). Ook wel stekkerauto’s genoemd. De bpm wordt dan op dezelfde manier berekend als bij andere auto’s, op basis van CO2-uitstoot. Dat kan per model verschillen. De Europese Unie gaat de CO2-uitstoot van stekkerauto’s vanaf 2025 strenger meten. Voor auto’s die vóór 2025 op de weg waren, blijft de oude CO2-waarde bij import naar Nederland gelden.
Gemeenten voeren zero-emissiezones in
Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren. In deze gebieden mogen alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die niet te erg vervuilen. Bedrijfsvoertuigen op diesel of benzine die een emissieklasse hebben die lager is dan Euro 5, mogen de zero-emissiezones niet meer binnen. Bestelbussen en vrachtwagens met emissieklasse Euro 5 zijn vanaf 1 januari 2027 niet meer welkom in zero-emissiezones. Voor Euro 6 geldt dat vanaf 1 januari 2028. Voor sommige bestelauto’s is er tot 2030 nog een overgangsregeling. De emissieklasse zegt iets over hoe schoon je voertuig is. Hoe hoger de emissieklasse, hoe lager de uitstoot van schadelijke stoffen. Je vindt de emissieklasse van je voertuig via de zero-emissie kentekencheck.
Kleineondernemersregeling in de EU
Vanaf 1 januari 2025 is het voor ondernemers die zakendoen in andere EU-landen mogelijk om deel te nemen aan de kleineondernemersregeling in de EU (EU-KOR). Deelnemers kunnen dan een btw-vrijstelling krijgen voor één of meer EU-landen waar zij zakendoen.
Bpm betalen voor bestelauto's met CO2-uitstoot
Vanaf 2025 betaal je bpm voor het kopen van een bestelauto met CO2-uitstoot. Bpm staat voor belasting van personenauto's en motorfietsen. Hoeveel bpm je betaalt, hangt af van de CO2-uitstoot van de bestelauto. Hoe meer uitstoot, hoe meer belasting. Voor elektrische bestelauto's en andere auto's zonder schadelijke uitlaatgassen betaal je ook na 2025 geen bpm.
De Wet DBA wordt weer gehandhaafd
Weliswaar geen nieuwe wet, maar een wet die weer gehandhaafd gaat worden en die voor veel commotie zorgt. Lees alles over de Wet DBA hier.
Lees ook onze whitepaper 'Schijnzelfstandigheid voorkomen'.
Minimumloon gaat omhoog
Heb je personeel in dienst en betaal je het minimumloon? Dat minimumloon wordt ieder half jaar aangepast. Op 1 januari 2025 gaat het wettelijk minimumloon omhoog en wordt voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar 14,06 euro per uur. Op de website van Rijksoverheid vind je de brutobedragen per maand, week of dag.
Eisen veranderen voor gastouders
Vanaf 1 januari 2025 komen er andere eisen aan speeltoestellen en kinderbedden in de gastouderopvang. Gastouders hoeven niet langer te voldoen aan de regels van het ‘Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023’ (WAS 2023). Die wet stelt veiligheidseisen aan speeltoestellen in openbare ruimtes. Gastouders hoeven niet meer aan die eisen te voldoen omdat speeltoestellen thuis in de tuin staan. Daardoor is het moeilijk te bepalen of het gaat om openbaar of privégebruik. Gastouders moeten wel nog steeds maatregelen nemen om veiligheids-en gezondheidsrisico’s te beperken.
Verplichte bijscholing voor opvang baby's
Pedagogisch medewerkers mogen vanaf 1 januari 2025 alleen met baby's (0-jarigen) werken als zij een speciale bijscholing hebben gevolgd. Dat geldt ook voor invalkrachten en tijdelijke medewerkers in de kinderopvang. Zonder deze bijscholing mogen pedagogisch medewerkers niet op een groep met 0-jarigen werken. Ook niet als zij de baby's niet verzorgen.
Minimale taaleis voor medewerkers kinderopvang en BSO
Pedagogisch medewerkers in de kinderopvang moeten vanaf 1 januari 2025 de Nederlandse taal beheersen op niveau 3F of B2 (taaleis IKK). Dat niveau gaat over de manier waarop je gesprekken voert, luistert en spreekt. De eis geldt alleen voor medewerkers op de werkvloer. Medewerkers die geboren zijn vóór 1 januari 1965 krijgen uitstel: zij moeten vóór 1 januari 2028 voldoen aan de taaleis. Voor BSO-medewerkers is een lager niveau genoeg: 2F of B1.
Wetten waarover nog gestemd gaat worden
Naast deze wetswijzigingen is er nog een lijst met wijzigingen die waarschijnlijk per 1 januari 2025 ingaan. Er wordt over onderstaande wetswijzigingen nog gestemd door de Eerste Kamer op 17 december. Dan wordt duidelijk of de wetswijzigingen ook doorgaan en per wanneer.
Onderstaand de lijst met voorgestelde wetswijzigingen. Let op: deze lijst is niet onuitputtelijk. Er zijn meer voorgestelde wetswijzigingen die niet in deze lijst verwerkt staan.
Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.
Inloggen