Nieuws

Koopkrachtpakket kabinet compenseert zzp'ers in mindere mate

Reageren
Muntgeld in de hand

Het kabinet kondigt aan te komen met een koopkrachtpakket van miljoenen euro's om lastenverlichting voor burgers te geven. Onderdelen van het zogeheten koopkrachtakkoord zijn alweer uitgelekt. Zo zal de inkomstenbelasting worden verlaagd en wordt het minimumloon met 10% verhoogd.

Voor ondernemers is het niet een en al hosanna. Zo wordt, als de plannen doorgaan,  de zelfstandigenaftrek (wederom) versneld afgebouwd en wordt de eerste schijf van de vennootschapsbelasting verhoogd van 15 naar 19%.

Vanwege dit pakket is de noodzaak voor een mogelijkheid om een eigen bedrijfsbuffer op te bouwen wederom actueel. Vereniging Zelfstandigen Nederland (waar stichting ZZP Nederland medeoprichter van is), roept in haar persbericht dan ook op tot stimulering van de opbouw van een eigen bedrijfsbuffer.

Het persbericht van VZN

Het kabinet komt met een koopkrachtpakket, bedoeld om leed te compenseren voor mensen die door de hoge inflatie in de problemen komen. Uit de uitgelekte plannen blijkt dat huur- en zorgtoeslagen stijgen en dat belasting op inkomens wordt verlaagd. Daar tegenover staat onder andere een versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek. Hierdoor moeten zelfstandigen meer belasting gaan betalen, waardoor zij koopkracht inleveren.

Hoe deze extra belasting zich verhoudt ten opzichte van de genoemde belastingverlaging en hogere toeslagen, is op basis van de uitgelekte plannen nog niet duidelijk. Of het pakket aan maatregelen in samenhang zal leiden tot koopkrachtverbetering voor zelfstandigen, is dan ook de vraag.  Feit is dat zelfstandigen minder gecompenseerd worden dan veel andere Nederlanders. VZN-voorzitter Cristel van de Ven maakt zich zorgen.

VZN roept de regering al geruime tijd op om zelfstandig ondernemers te stimuleren om een eigen bedrijfsbuffer op te bouwen voor o.a. vraaguitval, pensioenopbouw, opleidingen en verzekeringen. Van de Ven: “De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek maakt het nog urgenter dat hier snel een plan voor komt”.

Verder roept VZN zelfstandig ondernemers op om inflatiecorrectie toe te passen in hun tarieven en prijzen.

Van de Ven spreekt zich ook in andere media uit over de plannen van het Kabinet, bijvoorbeeld bij RTL Z en in het Financieele Dagblad.

Geplaatst op 1 september 2022
0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen