Ook sterke stijging faillissementen kleine bedrijven

Ook sterke stijging faillissementen kleine bedrijven

Meer dan 11.000 bedrijven zijn in 2012 failliet verklaard. Dat blijkt uit de trieste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde. Dat is een stijging van 17,9% ten opzichte van het aantal faillissementen in 2011. Onder de faillissementen is ook een duidelijke stijging (28,9%) waarneembaar bij kleine bedrijven, waaronder ook ZZP’ers. In totaal zijn vorig jaar 1243 bedrijven met een eenmanszaak als rechtsvorm door de rechtbank failliet verklaard.

Minder faillissementen in horeca

Met name in de bedrijfstakken ‘Handel en reparatie’ (320x) en ‘Vervoer opslag en communicatie ‘zijn  harde klappen gevallen. Alleen in de horeca zijn voor eenmanszaken minder faillissementen dan in 2012 geweest. In de bouwsector gaat de ellende gewoon door, daar gingen 313 eenmanszaken failliet.

Geen verrassing

Gezien de economische crisis zijn bovenstaande cijfers niet verrassend, maar als de cijfers van de failliete eenmanszaken vergeleken worden met de minstens 750.000 zelfstandigen zonder personeel, dan blijkt 0,17% van alle zelfstandigen zonder personeel failliet te gaan. De percentages lijken veelzeggend, maar in absolute aantallen valt dat best mee: in 2012 zijn 279 meer eenmanszaken failliet verklaard dan in 2011.

ZZP’ers overleven

Stichting ZZP Nederland ziet zelf ook dat ZZP’ers het, net als de rest van de inwoners in Nederland, moeilijk hebben. Dat is vervelend, maar van alle tijden. Het zijn niet alleen de faillissementen die de conjunctuur bepalen. De gehele sector staat onder druk, maar dat is geen verrassing tijdens een recessie. Belangrijk uitgangspunt is het blijven ondernemen en vooruitzien. Kansen zien en nieuwe mogelijkheden benutten werkt nu eenmaal beter dan bij de pakken neerzitten.

Links:  | Persbericht CBS | cijfers eenmanszaken | info over faillissement |

Deel deze pagina: