Wacht niet af tot de AOV verplicht wordt

Verzekeringen
ZZP Nederland

ZZP Nederland: zzp'er verdiep je in risico arbeidsongeschiktheid

ZZP Nederland adviseert ondernemers nadrukkelijk om op de verplichting van een AOV niet af te wachten en nu zelf voorzieningen te treffen voor het risico van arbeidsongeschiktheid. Immers, de situatie van arbeidsongeschiktheid kan een risico opleveren van vele tonnen of meer tot AOW-datum.

Wat de toekomst brengt is nog onzeker.
Wat de toekomst brengt is nog onzeker.

Vragen

Het zal weinig zzp’ers zijn ontgaan dat er begin juni 2019 een Pensioenakkoord is gesloten tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet, waarin, gek genoeg, ook afspraken staan over zelfstandige ondernemers wat betreft een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. De verplichting van een AOV zorgt nog steeds voor veel vragen en onrust onder de ondernemers in Nederland. Veel vragen zijn nog niet beantwoord; Zullen er ook eigen getroffen voorzieningen worden vrijgesteld van deze verplichting en geldt dit dan bijvoorbeeld ook voor broodfondsen en vergelijkbare initiatieven.

Overleg

Volgens minister Wouter Koolmees moeten sociale partners, samen met de zelfstandigenorganisaties, voor de zomer van 2020, met een uitwerkingsplan komen. ZZP Nederland zal ook bij deze overleggen van de partij zijn. Op basis hiervan zijn wij ook druk met diverse partijen in gesprek om te kijken of we eerder tot een regeling kunnen komen die toegang biedt voor bijna alle zzp’ers tegen een betaalbare maandelijkse inleg.

Toekomst

Een en ander betekent dus nog zeker niet dat er in 2020 al een verplichte regeling zal zijn. De verwachting van ZZP Nederland is dat deze AOV-verplichting, mocht deze er al komen, op zijn vroegst in de periode 2023-2025 zal worden geïntroduceerd. Los van het feit hoe deze regeling er uiteindelijk uit komt te zien. En mocht dit er wel komen zullen er altijd mogelijkheden zijn om de nu getroffen eigen voorziening te beëindigen of aan te passen. Wil je meer lezen over arbeidsongeschiktheid, lees dan de brochure.

Wat zijn je risico's?

ZZP Nederland adviseert om de eigen situatie goed in kaart te brengen. Via deze link kunnen ondernemers vrijblijvend een berekening maken wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering per geval kost. Op deze manier kan worden berekend wat een AOV kost en door bijvoorbeeld de wachttijd en verzekerd bedrag te verhogen of te verlagen kun men zien wat voor effect dat heeft premie.

Deel deze pagina: