Zwangere ZZP´ers geen recht op uitkering

Dagblad van het Noorden

Laatste nieuws: zwangere ZZP ers en freelancers krijgen toch uitkering: Klik hier voor het bericht

Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag een uitspraak gedaan over de vraag of de staat een zwangerschapsuitkering moet verzorgen voor zelfstandig werkende vrouwen. De uitspraak van de rechter was negatief, de Staat hoeft geen uitkering te verzorgen.

Sinds de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) in augustus 2004 vallen zwangere zelfstandig ondernemende vrouwen tussen wal en schip. Om een uitspraak af te dwingen had het FNV samen met Proefprocessenfonds Clara Wichmann een proefproces aangespannen.

Hoger beroep
De FNV is teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank en kijkt nog of zij hoger beroep zal aantekenen. Voorzitter Agnes Jongerius wijst erop dat de Tweede Kamer vorig jaar al een motie heeft aangenomen om een regeling te treffen. ,,Een positieve uitspraak van de rechtbank zou een goede stok achter de deur zijn geweest voor het kabinet om daaraan gehoor te geven'', aldus Jongerius.

Sinds de afschaffing van de WAZ is de helft van de zelfstandige onderneemsters niet verzekerd van een inkomen tijdens zwangerschapsverlof omdat zij moeilijk een verzekering konden afsluiten, betoogde de advocate van FNV en proefprocessenfonds tijdens de rechtszaak. Volgens de vakcentrale is er sprake van ongelijkheid ten opzichte van mannen.

Zie ook: Zwangere zelfstandigen moeten uitkering krijgen
               Zwangere ZZP en uitkering, helpt dat?

Deel deze pagina: