Nieuws

ZZP en BV, is dat verstandig

Let op: Dit is een oud bericht, inmiddels zijn bedragen en criteria veranderd. Lees hier over de huidige situatie

ZZP en BV, is dat verstandig
Het lijkt mooi, een BV als ZZP er, maar bedenk enkele zaken voordat u van uw eenmanszaak een BV maakt. Natuurlijk zijn er enkele voordelen zoals aansprakelijkheid en het belastingvoordeel van een BV bij exorbitante winsten. Hoewel het met die aansprakelijkheid lang niet altijd voordeel geeft.

100.000 Euro of meer winst
Een BV is eigenlijk pas interessant als u veel winst maakt en dan bedoelen we 100.000 Euro of meer. De aansprakelijkheid, het voordeel van een BV, is valt voor veel ZZP ers in de praktijk erg mee. Als uw BV geld van een bank nodig heeft dan is de bank wel zo slim om te vragen of u even wilt persoonlijk wilt tekenen voor de aangegane verplichtingen en daarmee is voor veel zelfstandigen het voordeel van een BV meteen weggevaagd.

Voor het overige wordt uw BV gewoon gezien als een onderneming en persoonlijk bent u in dienst van de BV. De BV dient loonbelasting in te houden en premies af te dragen, het lijkt dus sterk op het loondienstverband wat u waarschijnlijk vroeger had. Maar, bent u zelf directeur-grootaandeelhouder van de bv, dan bent u niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dat geldt doorgaans ook voor meewerkende familieleden.

Eenmanszaak (ZZP) in plaats van BV
Privépersonen (lees ZZP) hebben een fiscale vrijstelling voor de eerste 10 procent van hun winst, zelfstandigenaftrek en ga zo maar door. Handige mensen die denken zichzelf een bijzonder laag salaris uit te keren en daarmee de belastingen en premies te kunnen ontlopen worden door de belasting snel ontmaskerd als “windhappers”. De Belastingdienst slaat u aan voor een “gebruikelijk” salaris en handelt daar naar. Over dit gebruikelijk loon moet de BV dan loonbelasting/premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet inhouden.

Vennootschapsbelasting 2007
De bv wordt beschouwd als de ondernemer. De bv betaalt over de winst vennootschapsbelasting. Het tarief voor de vennootschapsbelasting voor 2007 is als volgt: 20% over de eerste € 25.000 van het belastbare bedrag, 23,5% over het belastbare bedrag tussen de € 25.000 en € 60.000 en 25,5% over de rest.

Dividend
Dividend uitkeren heeft ook niet veel zin bij een normaal inkomen. Als de bv dividend uitkeert op uw aandelen, houdt de bv dividendbelasting in.

Verplichtingen van een BV
Een BV heeft veel verplichtingen zoals het deponeren van een jaarrekening. Voor meer info zie de website van de KVK, klik hier

Conclusie BV
Een BV is eigenlijk alleen maar zinvol als u flinke winst maakt en een behoorlijk risico aangaat. Oneigenlijk gebruik, zoals het niet hoeven aanvragen van een VAR verklaring is onzinnig, omslachtig, kostbaar en overbodig. Diverse instanties bieden voordelige BV’s aan zonder 18000 Euro eigen geld, vaak tegen een huurbedrag, maar laat u eerst voorlichten door een deskundige voordat u verplichtingen aangaat.

Mocht u toch een BV overwegen: De verplichting van het storten van 18.000 Euro verdwijnt binnenkort, notarissen gaan leuke tarieven aanbieden, het kan altijd nog, terug is lastiger...

Bron
Redactie ZZP Nederland
Geplaatst op 25 juni 2007