ZZP' er wint frauderechtszaak van het UWV

Z24

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er een eerste succesje voor een zzp’ er die het op heeft genomen tegen het UWV. De zzp’ er werd beschuldigd van foutieve urenregistratie (er zaten verschillen in opgave naar het UWV en naar de Belastingdienst). Hierop wilde het UWV een groot gedeelte van de uitkering terugvorderen. De zzp’ er was het er niet mee eens en spande een rechtszaak aan tegen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen aan.

Gewonnen
De zzp’ er won de rechtszaak uiteindelijk omdat volgens de rechter het UWV niet kon bewijzen dat de zij er alles aan hadden gedaan om de zzp’ er op de juiste wijze informeren over welke uren hij wel, en welke hij niet mocht declareren. Hierdoor hoeft de zzp’ er zijn uitkering niet terug te betalen.
Volgens Ronald van der Krogt van FNV-ZZP zorgde deze rechtszaak voor een grote doorbraak. “Waar de Centrale Raad van Beroep normaal alleen kijkt of de urenregistratie correct en volgens de wet bijgehouden is, worden nu ook criteria van de Commissie Vreeman gebruikt. Die schrijven voor dat er bekeken moet worden of de ZZP’er goed geïnformeerd is over het invullen van de indirecte uren.”

Eindelijk hoop
Waar eerdere pogingen om het UWV in te laten zien dat ze tekort schoten bij hun informatievoorziening strandden, is er nu dus eindelijk een lichtpunt voor de vele duizenden zzp’ ers die door het UWV zijn gesommeerd om hun uitkering terug te betalen. DE advocaat van de zzp’ er die de rechtszaak won ziet ook kansen voor veel gedupeerde zzp’ ers: “Het UWV moet kunnen aantonen dat ze de ZZP’er goed voorgelicht hebben. Lukt dat niet door het tonen van bijvoorbeeld verstuurde folders, dan geeft de getuigenisverklaring van de case-manager van het UWV de doorslag. Die getuigenisverklaring moet een hele sterke bewijslast hebben, anders wordt de ZZP’er in het gelijk gesteld. Bij deze rechtszaak was de verklaring vaag en onvoldoende, dus werden we in het gelijk gesteld.”

ZZP Nederland
Ook ZZP Nederland is natuurlijk verheugd door de uitspraak van de rechter. Johan Marrink, voorzitter van ZZP-Nederland, laat weten dat hij erg blij is met dit stukje gerechtigheid. “Het is natuurlijk doffe ellende met de voorlichting van het UWV. De regeling om de uitkeringsgerechtigheid te toetsen is natuurlijk goed bedoeld, maar die pakt erg slecht uit. Eigenlijk zou het UWV ZZP’ers moeten beoordelen naar inkomsten in plaats van gewerkte uren. Dan heeft geen enkele ZZP’er er bezwaar tegen (een deel van) zijn uitkering in te leveren.”

Hoe nu verder?
Er gloort dus weer een beetje hoop voor de van fraude betichte zzp’ ers. Maar wat moet er nu gebeuren. Iedere zzp’ er die denkt dat hij ten onrechte zijn uitkering terug moet betalen, kan het beste naar de Commissie Asscher-Vonk stappen. Deze commissie werd in het leven geroepen nadat de Tweede kamer vond dat er meer onderzoek moest komen naar de missstanden bij het UWV.

Eerder artikelen op ZZP Nederland over dit onderwerp:
UWV blijft zzp' ers halssstarrig beoordelen
UWV blijft zzp' ers afschilderen als criminelen

Deel deze pagina: