ZZP Nederland werkt mee aan onderzoek (pensioen)spaargedrag

Verzekeringen
ZZP Nederland

Er zijn veel partijen die een mening hebben over zzp’ers en pensioenopbouw. Eerder merkte ZZP Nederland reeds op dat de meningen niet altijd op de juiste gegevens zijn gebaseerd. Om meer duidelijkheid te krijgen over het  (pensioen)spaargedrag van Nederlandse werkenden en in het bijzonder zelfstandigen, werkt ZZP Nederland mee aan een onderzoek van Netspar; het netwerk voor studies over pensioen en veroudering.

Door de drijfveren van het spaargedrag in kaart te brengen, hopen de onderzoekers (allen gelieerd aan de Universiteit van Maastricht) handvatten te bieden voor beleid op maat en het ontwikkelen van slimme pensioenspaarproducten.

Vraag het de zzp'ers

Pensioenspaarders zijn een zeer diverse doelgroep. De onderzoekers zullen hun uiteenlopende voorkeuren, verwachtingen en vooroordelen in kaart te brengen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van inzichten en methoden uit de gedragseconomie, politieke wetenschap en data science en wordt samengewerkt met ZZP Nederland, Institute for Data Science, ABP, CBS, en MinSZW. Deze combinatie van methoden en partners maakt het mogelijk om goed inzicht te krijgen in de bewuste en onbewuste drijfveren van Nederlandse werkenden, in het bijzonder zelfstandigen, en hun (pensioen)spaargedrag.

Lees hier de projectomschrijving

Deel deze pagina: