ZZP'er veroordeeld voor UWV Fraude

Stentor - ZZP Nederland

Zelfstandige veroordeeld voor UWV Fraude
Een 54 jarige ZZP’er uit Wanneperveen is veroordeeld tot een werkstraf van 220 uur omdat hij een bedrijf was gestart met behoud van uitkering. De man had de regeling van het UWV niet goed begrepen en keurig alle daadwerkelijke gefactureerde uren bij klanten aan het UWV gemeld zodat deze van zijn uitkering konden worden afgetrokken.

Daarbij had de ondernemer niet de overige uren gemeld die hij nodig was voor het voeren van zijn bedrijf. Wel had de ondernemer deze uren opgegeven bij de Belastingdienst zodat de man recht had op zelfstandigenaftrek. De vergelijking van het urenaantal tussen het UWV en de Belastingdienst leverde een verschil op, wat uiteindelijk leidde tot de veroordeling.

De verdachte man heeft bij de rechtbank geprobeerd duidelijk te maken dat hij ter goeder trouw handelde en de regeling van het UWV niet goed had begrepen. De rechtbank was daar ongevoelig voor en veroordeelde de man tot een voorwaardelijke werkstraf van 220 uur en het terugbetalen van het teveel aan ontvangen uitkering.

Commentaar ZZP Nederland:
Dit is het zoveelste geval van ellende door onduidelijkheid bij het starten van een bedrijf met behoud van uitkering. Tot voor kort was de regeling uiterst populair bij zowel startende ondernemers als UWV adviseurs. Op zich is de regeling voor mensen een prachtige mogelijkheid om een eigen bedrijf te starten en in hun eigen inkomen te voorzien. Nu worden de starters afgeschilderd als fraudeurs en dat is jammer.

Als het verdiende bedrag als vergelijking zou dienen in plaats van een urenvergelijk dan zou er een stuk minder ellende zijn. De regeling van het UWV in combinatie met het urencriterium van de Belastingdienst is op zijn minst onduidelijk en werkt onbedoelde fraude in de hand door mensen die proberen zelf in hun inkomen te voorzien…
 zie ook | uitleg UWV regelingen |

Deel deze pagina: