ZZP´ers lopen vaak toeslagen mis door uitbesteden financiën

De Telegraaf

ZZP Nederland heeft al eerder aan de bel getrokken over het feit dat kleine ondernemers die hun financiën uitbesteden toeslagen en aftrekposten mis kunnen lopen. Door het niet zelf in de hand houden van de fiscale zaken, wordt veel geld misgelopen. Uit een enquête van het Register Belastingaccountants (RB) en de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA) blijkt dat ondernemers vaak zorg-, huur-, of kindgebonden toeslagen mislopen. De kosten die de adviseurs moeten maken voor de aanvraag wegen niet op tegen de hoogte van de toeslag zelf.

Computerprogramma
Bij de inkomstenbelasting kunnen de adviseurs gebruik maken van kant en klare computerprogramma´s. Voor de toeslagen bestaat er echter niet een dergelijk computerprogramma, zodat alles handmatig uit moet worden gezocht. Dit kost tijd en dus geld, waardoor de baten van toeslag de aanvraag ervan niet eens dekken. Het gevolg hiervan is dat de ondernemers zelf ook niet meer de toeslag aanvraagt en geld misloopt. De ondernemer kan zelf vrij eenvoudig de juiste informatie vinden om toeslagen aan te vragen, maar moet zelf de inkomensgegevens verzamelen en dat is voor velen een te grote drempel.
 

Commentaar ZZP Nederland
In eerdere artikelen hebben wij er al op gewezen dat ondernemers er verstandig aan doen om toch zelf de basis van hun financiën te regelen. Dit kan met zeer eenvoudige boekhoudpakketten, zoals die van Informer, die voor aangesloten zelfstandingen bij ZZP Nederland met korting te verkrijgen zijn. Door zelf (een gedeelte) van de administratie te voeren blijft er inzicht in de financiële huishouding en kunnen voor de adviseurs tijdrovende klussen door de ondernemer eenvoudig zelf worden uitgevoerd.

 

Deel deze pagina: