ZZP’ers met bijstand neergezet als onwetende profiteurs

ZZP Nederland

Het aantal ZZP’ers dat gebruikt maakte van een aanspraak op de Bijstand voor Zelfstandigen (BBZ) is het afgelopen jaar gestegen volgens een artikel in het Financiële Dagblad. De Rijksuitgaven voor de BBZ zijn gestegen met 27% naar een bedrag van ca 150 miljoen Euro.

Een stijging van 27% is zonder meer spectaculair te noemen maar wel verklaarbaar. In het verleden kregen veel zelfstandigen die bij de gemeenten aanklopten een afwijzing omdat “deze gemeente de regeling niet heeft” of de betreffende gemeente niet wist hoe de regeling werkt. Veelal werd geadviseerd om het bedrijf te beëindigen, uit te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel, waarna men gewoon een normale bijstanduitkering kon aanvragen. Nu meerdere instanties en belangenorganisaties waaronder ZZP Nederland hebben aangedrongen op het toepassen van de BBZ zijn gemeenten dit blijkbaar gaan doen. Dit verklaart ongetwijfeld een groot deel van de stijging.

Vandaag verscheen een commentaar in het Financiële Dagblad waarin de ZZP’er weer eens neer wordt gezet als een amateur ondernemer en overheden als financiers van zelfstandigen die bakken met geld over de balk smijten. ZZP Nederland vindt het jammer dat het FD een groep hardwerkende vakmensen in één pennenstreek neerzet als onwetende profiteurs.

Stichting ZZP Nederland, met 17.000 aangesloten zelfstandigen, kan zich wel vinden in het commentaar dat ondernemen risico inhoudt en dat ZZP’ers zich daar soms niet van bewust zijn. Om dit risico te ondervangen heeft ZZP Nederland aangedrongen op het tot stand komen van een bijsluiter waarin een toelichting staat over het feit dat ondernemen risico inhoudt. Deze bijsluiter die door de Kamer van Koophandel verspreid zal worden is inmiddels in ontwikkeling.

Al langere tijd dringt ZZP Nederland aan op een verbetering van de BBZ regeling door de overheid. Nog steeds is het zo dat ambtenaren moeten beoordelen of een bedrijf levensvatbaar is en dat de regeling per gemeente erg verschillend wordt geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld de beoordeling van het eigen vermogen van de ondernemer lijkt meer op een doolhof dan een duidelijke regeling die bedoeld is om ondernemers tijdelijk bij te staan. Ook in het onlangs verschenen SER Rapport was er vrijwel geen aandacht voor verbeteringspunten ten aanzien van de BBZ uitvoering.

Zaterddagmiddag 26 maart om 13.30 uur zal Johan Marrink van Stichting ZZP Nederland op Radio 1 spreken over de BBZ in het programma ' Tros in Bedrijf '.

Gerelateerde artikelen:
| ZZP zonder inkomen | ZZP'ers vaak afgewimpeld bij BBZ aanvraag |

Deel deze pagina: