Kennisbank

Het belang van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers in de ICT

Mannelijke zzp'er werkt aan de websitecode

Als zelfstandige in de ICT is het niet alleen belangrijk vakbekwaam te zijn, maar ook om je te wapenen tegen professionele risico's. Een van de belangrijkste vormen van bescherming voor zelfstandigen is een aansprakelijkheidsverzekering. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is specifiek ontworpen om je te beschermen tegen claims als gevolg van fouten of nalatigheid in je werk. Ontdek in dit artikel waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor jou als zzp'er in de ICT zinvol is te overwegen. 

ICT-risico's afdekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering 

We zien vaak dat bij de afweging die wordt gemaakt om al dan niet een verzekering af te sluiten allereerst wordt gekeken naar de overeenkomst met de opdrachtgever. Eist deze een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)? Dan wordt er een verzekering afgesloten. Wordt er geen BAV geëist? Dan zal het wel niet nodig zijn. Toch kan het wél verstandig zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten wanneer je werkt als zzp’er in de ICT-branche.  

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er namelijk altijd iets misgaan, zoals het leveren van een foutief product, het geven van verkeerde adviezen of datalekken. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen claims die voortkomen uit dergelijke situaties, inclusief de kosten van rechtszaken, schadevergoedingen en juridische verdediging. Zonder een passende verzekering kunnen de kosten van juridische verdediging en eventuele schadevergoedingen uit eigen zak moeten worden betaald. Een aansprakelijkheidsclaim kan dus flinke financiële gevolgen hebben voor een zzp'er en zelfs het voortbestaan van je bedrijf bedreigen. 

Premie berekenen

Meer informatie over de BAV                               

Schadevoorbeeld 1: fout in code 

Een concreet voorbeeld van schade door een softwarefout illustreert de noodzaak van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een zzp softwareontwikkelaar. Stel je voor dat je als ontwikkelaar een boekhoudapplicatie maakt voor een bedrijf. Een fout in de software veroorzaakt financiële chaos: werknemers ontvangen verkeerde salarissen en belastingaangiften zijn incorrect. Het bedrijf lijdt aanzienlijke financiële schade en stelt jou aansprakelijk voor de kosten om de fout te herstellen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt dan de kosten van rechtszaken en schadevergoedingen aan de klant, waardoor de financiële last voor de zzp’er wordt verlicht. Dit benadrukt hoe essentieel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor het bieden van financiële bescherming bij claims als gevolg van professionele fouten. 

Schadevoorbeeld 2: adviesfouten

Stel je voor dat je als IT-consultant wordt ingehuurd door een bedrijf om advies te geven over het upgraden van hun IT-infrastructuur. Na een grondige analyse van hun systemen en behoeften geef je advies over welke hardware en software ze moeten implementeren voor een efficiëntere werking. 

Na de implementatie van de geadviseerde infrastructuur ontstaan er voortdurend problemen. De nieuwe systemen zijn niet compatibel met de bestaande software, waardoor de operationele processen worden verstoord. Dit leidt tot frequente uitvaltijd van systemen, verlies van gegevens en aanzienlijke stagnatie van bedrijfsactiviteiten. 

Het bedrijf lijdt financiële verliezen als gevolg van de verstoorde workflow en de kosten voor herstel van de infrastructuur. Ze stellen jou als IT-consultant aansprakelijk voor het onjuiste advies en de resulterende problemen met de geïmplementeerde IT-infrastructuur. 

Hulp of advies nodig van onze adviseurs?

Heb je een vraag, zijn er onduidelijkheden of heb je behoefte aan advies? Bel of mail vrijblijvend met onze adviseurs voor meer informatie.
050-7001950 Stuur ons een e-mail
Contact met verzekeringsadviseur

Vind de beste beroepsaansprakelijkheidverzekering voor als zzp’er in de ICT 

Voor het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heb je diverse opties. Vaak bieden tussenpartijen een BAV aan voor een vast bedrag op je uurtarief. Dit kan variëren van €0,50 tot €2,00 van je uurloon. Maak je veel uren, kan dit flink in de papieren lopen. Ook geldt deze BAV dan alléén voor de specifieke opdracht. 

Een eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten is vaak veel goedkoper, en geeft dekking bij ál je opdrachten. Wij werken samen met professionele partijen op het gebied van beroepsaansprakelijkheid in de ICT. Je kunt hier je premie berekenen of lees eerst meer informatie. 

Vragen over beroepsaansprakelijkheid?

Heb je vragen over de beroepsaansprakelijkheid of wil je weten welke verzekeringen nog meer aan te raden zijn wanneer je werkzaam bent als zzp'er in de ICT? Neem dan contact op met onze verzekeringsadviseurs via telefoonnummer 050-7001950 of mail naar verzekeringen@zzp-nederland.nl 

Op deze pagina