Kennisbank

Zzp en zakelijke fiets of e-bike; de (belasting)voordelen

ebike fiets

Omdat de Nederlandse wegen steeds vaker vast staan, wordt de fiets vaker gekozen als het vervoersmiddel om naar het werk te gaan. Of het dan gaat om een ‘gewone’ fiets of een e-bike; in alle gevallen zijn er belastingvoordelen te behalen. 

Fiets/e-bike in privé

Net als bij de auto kan je met de fiets/e-bike kosten aftrekbaar maken. Als je op jouw privéfiets rijdt, dan mag je alsnog € 0,23 per gereden kilometer aftrekken van je winst bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

Voorbeeld: Wat levert dat nou op?

Als je 5 dagen in de week 6 kilometer heen en 6 kilometer terug moet fietsen naar je werk, en je doet dit 44 weken per jaar, dan levert dat een besparing op van € 207,07. Want de rekensom is; 5 dagen x 12 kilometer x 44 weken x 21 cent = € 554,40. Als je dan in de eerste belastingschijf valt van 36,93%, dan bespaar je € 204,74.

Fiets/e-bike op de zaak zetten

Fiets je meer dan 10% zakelijke kilometers met een fiets, dan mag je jouw fiets ook op de zaak aanschaffen (opvoeren op de balans) en dan kan je alle kosten van de fiets/e-bike, (bijv. aanschafkosten, onderhoudsbeurt, band plakken, verzekeringen) als aftrekposten opvoeren.

ebike fiets

Wel betaal je een vaste bijtelling van 7% over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. Dit bedrag wordt bij je winst of inkomen opgeteld, waardoor je meer winstbelasting betaalt. Voor zakelijke bezittingen blijft de bijtelling gelden, ook als er al volledig is afgeschreven op het bezit.

Afschrijven van zakelijke fiets/e-bike

Als je fiets meer kost dan € 450,- (ex. btw) en dat zal bij een nieuwe e-bike/fiets altijd wel het geval zijn, dan moet je deze in 5 jaar gaan afschrijven. Voor starters geldt de willekeurige afschrijving, dan mag je de kosten in een keer afschrijven. Hoe (willekeurig) afschrijven werkt lees je hier.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je totaal aan investeringen in het jaar van aanschaf van je fiets/e-bike boven de drempel van € 2601,- (ex. btw) komt, dan heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De KIA is een extra aftrekpost boven op de gewone kostenaftrek. Je kunt dan waarschijnlijk 28% (afhankelijk van je totale investeringen) van het investeringsbedrag van je uiteindelijke winst aftrekken.

Elektrische bakfiets of speed pedelec met Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Je kunt een extra hoge aftrek krijgen als je een elektrische bakfiets of een speed pedelec koopt. Hierop geldt een hogere elektrische fietsaftrek volgens de Milieu-investeringsaftrek (MIA):

  • Bij een elektrische bakfiets krijg je 36 procent fiscale aftrek over de gehele aanschafwaarde.
  • Bij een speed pedelec of elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu, komt 50% van de aanschafwaarde in aanmerking voor 13,50% aftrek.

Bij aanschaf van een elektrische bakfiets of speed pedelec mag je ook nog versneld afschrijven volgens de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Zakelijke fietslease

Zzp’ers kunnen tegenwoordig als eigen baas voordelig een fiets van de zaak leasen. Dat betekent dat jij voor een vast maandelijks bedrag inclusief verzekering en onderhoud een fiets kan leasen, met vrije keuze uit alle types en merken. Als zzp'er mag je namelijk de leasekosten tot zakelijke kosten rekenen, waardoor je dit van je jaarlijkse winst mag aftrekken. Dit levert belastingvoordeel op. 

De voordelen van zakelijke fietslease voor een zelfstandige:

  • Geen grote uitgave, je betaalt in termijnen 
  • Met lease gemiddeld 35% besparing op de winkelprijs van de fiets 
  • Verzekering, onderhoud en 24/7 pechhulp zijn inbegrepen 
  • Geen verplichte 10% km-registratie zoals bij een zakelijke koop 
  • €25,- korting voor leden van ZZP Nederland op de leasekosten

Geïnteresseerd? Lees hier hoe het werkt

Op deze pagina