FIOD onderzoekt fraude bij gastouderbureaus

Ministerie van Financiën

FIOD onderzoekt fraude bij gastouderbureaus
Maandag 26 oktober heeft de FIOD invallen gedaan bij gastouderbureaus in Beilen, Meppel, Heilo, Emmen, Hengelo, Delfzijl, Duiven, Giekerk en Dedemsvaart. Aanleiding van de invallen zijn vermeende fraude met de Kinderopvangtoeslag (KOT) door de Belastingdienst.

Volgens een persbericht van het Ministerie van Financiën zijn aanvragen met terugwerkende kracht ingediend door gastouderbureaus terwijl de feitelijke opvang nog niet gestart was. Ook de tarieven die waren vermeld in de aanvragen stemden niet overeen met de werkelijkheid. Diverse administraties zijn in beslag genomen en bestuurders van gastouderbureaus zijn als verdachten aangemerkt.

ZZP'ers worden verplicht om via een gastouderbureau te werken
Saillant detail bij de invallen door de FIOD is de wetswijziging van het ministerie die de gastouders verplicht hun rekeningen via een gecertificeerd gastouderbureau te laten versturen. Veel zelfstandige ZZP gastouders worden door de nieuwe maatregel gedupeerd en zijn bang om hun zelfstandigheid te verliezen.

Ondertussen wordt men wel verplicht om vanaf 1 januari 2010 te factureren door tussenkomst van gastouderbureaus en zullen de kosten van kinderopvang ongetwijfeld stijgen.

Tientallen boze gastouders
Inmiddels is de helpdesk van ZZP nederland bestookt door tientallen boze gastouders over de dreigende problemen voor zelfstandigen. Het ministerie heeft hierop enkele ontwijkende antwoorden gegeven...
 

Links: | verplichting gastouders | antwoord ministerie op vragen |

Deel deze pagina: