FNV eist schadervergoeding voor zwangere ZZP´ers

Zibb.nl

Laatste nieuws: zwangere ZZP ers en freelancers krijgen toch uitkering: Klik hier voor het bericht

Zwangere ZZP´ers hebben het moeilijk om een verzekering af te sluiten voor de periode van hun zwangerschapsverlof. De FNV heeft nu om dit onrecht aan te pakken samen met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Voor 1 augustus 2004 was er nog een publieke regeling, de WAZ, waarbij zwangerschap niet tot problemen. Nu de WAZ is afgeschaft is 1 op de 2 onderneemsters niet verzekerd van een inkomen tijdens een zwangerschapsverlof. Advocaat Miek Greebe: "Dat is onverantwoord, tegen het internationale recht en suf in een vergrijzende en krappe arbeidsmarkt".

Niet afschaffen
De Commissie Gelijke Behandeling heeft in juni de regering nog geadviseerd om zwangerschapsverlof voor zelfstandigen publiek te regelen. Daarop wilde de Tweede Kamer dan ook dat per september er een publieke regeling komt voor zwangerschapsverlof bij zelfstandigen. Dit gaat echter niet lukken. De FNV eist nu in het proefproces dat de rechter oordeelt dat de publieke regeling niet afgeschaft had mogen worden en dat er een schadevergoeding moet komen voor gedupeerde vrouwen.

Zie ook: Zwangere zelfstandigen moeten uitkering krijgen
               Zwangere ZZP en uitkering, helpt dat?

Deel deze pagina: