Nieuws

STAP-budget ontoegankelijk voor veel zelfstandig ondernemers

Reageren
Man geeft les aan volwassenen

Het is Stichting ZZP Nederland een doorn in het oog dat het STAP-budget voor veel zzp’ers niet bruikbaar is. Ook Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland heeft zich al in scherpe bewoordingen uitgelaten over het STAP-budget. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en is een subsidieregeling. Maar veel zzp’ers die een opleiding willen volgen, of een opleiding willen geven, komen er niet voor in aanmerking. De overheid heeft ook in de gaten dat het STAP-budget in huidige vorm steken laat vallen, en heeft het verstrekken van de subsidie tijdelijk opgeschort.

Het STAP-budget is met de beste bedoelingen door het kabinet geïntroduceerd. Het kabinet vindt dat werkenden ondersteuning verdienen bij het versterken van hun inzetbaarheid, ongeacht contract- of rechtsvorm, opleidings- en inkomstenniveau. Dit geldt natuurlijk zeker voor ondernemers, die zichzelf blijvend moet scholen om bij de blijven met de marktontwikkelingen. Maar als het systeem niet werkt, schiet het zijn doel voorbij.

Wat gaat er mis?
Stichting ZZP Nederland hoort vanuit haar achterban zorgwekkende geluiden aangaande het STAP-budget. Wat er onder andere misgaat is dat opleidingen die voor complete beroepsgroepen verplicht worden gesteld om hun permante communicatie op orde te houden, niet vallen binnen het STAP-budget. Er komt heel veel administratief werk aan te pas om te voldoen aan de eisen om een opleiding door het STAP-budget vergoed te krijgen. Soms is het voor opleiders niet mogelijk om een erkenning te krijgen die verplichts is om in het STAP-scholingsregister te worden opgenomen. Zeker voor een opleider die zelfstandig ondernemer is kan het lastig zijn om erkend te worden. Voor grotere trainingsbureaus en opleidingsinstituten is dit meestal geen probleem.

Een ander probleem is dat voor het STAP-budget ingeschreven moet worden, maar het budget is per aanvraagronde gelimiteerd. Ben je te laat met inschrijven, dan kan je het STAP-budget niet aanvragen en zal je moeten wachten tot een volgende aanvraagronde en hopen dat de inschrijving dan wel lukt.

En nu?
Stichting ZZP Nederland vindt het STAP-budget een mooi initiatief om aan een ieder die een opleiding volgen wil, subsidie te verstrekken. Maar leer alsjeblieft van de fouten die zijn gemaakt met bijvoorbeeld de aardbevingsschade. Zorg er voor dat de subsidiepot groot genoeg is en ga niet werken met wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Breng in kaart om hoeveel personen het gaat en stel daar je subsidiepot op af. Dan kan het ministerie ook nog daadwerkelijk hun eigen doel behalen, namelijk iedereen een eerlijke kans geven een opleiding te volgen.

Het kabinet maakt nu pas op de plaats om misbruik van STAP-gelden te onderzoeken. Stichting ZZP Nederland maakt zich er hard voor om deze periode ook te gebruiken om te kijken naar het gebruiksgemak van de subsidieregeling voor en door zelfstandig ondernemers.

Geplaatst op 12 januari 2023
2 Reacties Plaats een reactie

Ik weet niet welke idioot dit heeft verzonnen, maar het werkt niet.
Iedereen heeft recht om per jaar op kosten van de overheid een opleiding van 1000 Euro te volgen. Omdat je er bij de vrijgave snel bij moet zijn en je ook geluk moet hebben dat je er doorheen komt, val je vaak buiten de boot. Dit is niet alleen een zeer onrechtvaardig systeem maar het werkt ook niet omdat je geen opleiding kunt volgen.
Vervolgens zijn er dan ook nog opleidingen die alsnog niet door gaan vanwege “te weinig aanmeldingen”, maar die budgetten komen niet meer vrij.
Daarbij zijn er cursussen opgenomen die weinig met opleiden te maken hebben, maar gewoon hobby's zijn. Daar gaat het geld dan wel heen.
Dit is weer een van die voorbeelden waarbij het kabinetsbeleid tegen de burger werkt ipv voor de burger.
Daarom verzoek ik u bij het kabinet erop aan te dringen om te stoppen met deze loterij en de vergoeding van de opleiding weer te laten lopen via de teruggave van de belastingdienst, zodat de 1000 Euro bij je aangifte kan worden afgetrokken.

Als antwoord op door Lintsen

Geachte Lintsen,

Dat het systeem niet goed werkt, dat vinden wij ook. Wij willen liever dat er voldoende geld in de pot komt, zodat iedereen kan profiteren en wie toevallig wel tijdig kan inschrijven wel 1000 euro en een ander niet. Er zijn nu teveel grote spelers, die gemakkelijk aan de vereisten kunnen voldoen en die op die manier heel veel voucher binnen harken, waardoor de zzp'er (in dit geval als opleider) met lege handen achterblijft.
We gaan nog een formele reactie geven op de misstanden binnen het STAP-budget, want er is nu en consultatieronde gaande. Wij formuleren onze reactie samen met meerdere partijen bij mode van VZN.

Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen