Blog

Zzp'er aan het woord: 'Partners in tekst' over juridische zaken

Loes

In deze nieuwe rubriek interviewen we een zzp’er over een relevant onderwerp. Waar is hij of zij tegenaan gelopen en hoe heeft hij/zij dit opgelost? Wat voor tips heeft de zzp’er voor andere zzp’ers? Wat is de mening over een bepaald onderwerp? Al dit soort zaken en meer komen aan bod.

In deze editie van zzp’er aan het woord interviewen we Loes Grooters, met haar onderneming Partners in tekst. We spraken haar over een relevant onderwerp waar elke zzp’er mee te maken krijgt: juridische zaken.

Wie ben je en wat is jouw bedrijf?
Mijn naam is Loes Grooters en mijn bedrijf heet Partners in tekst. Ik schrijf overtuigende teksten en train anderen om zélf overtuigend te schrijven. Een overtuigende tekst is meer dan de journalistieke feiten; je brengt enthousiasme in je woorden en laat zien wat de meerwaarde van je bedrijf is.

Hoe lang bestaat jouw bedrijf al?
Al 21 jaar run ik inmiddels mijn bedrijf. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie, wat er mede voor heeft gezorgd dat ik eerst parttime ben gestart naast de zekerheid van een vaste baan. Dat was overigens achteraf voor mij niet de juiste manier; de parttime baan gaf genoeg inkomsten en daardoor ontbrak de drive om écht te gaan voor mijn eigen onderneming. Toen de baan na een half jaar verviel, ging ik voor de volle 100% voor het ondernemerschap. Dat werkte veel beter.

Eén van de zaken waar je ongetwijfeld tegenaan bent gelopen in 21 jaar ondernemerschap is de juridische kant van het ondernemen:
Ja, op meerdere fronten. Mijn eerste algemene voorwaarden stelde ik al vrij snel op; mijn echtgenoot had voorwaarden vanuit zijn werk en die paste ik aan. Opdrachtovereenkomsten stelde ik ook zelf op en door ‘trial en error’ werden die steeds beter. Eén van de punten die er eerst niet in stond? Hoe je omgaat met correctierondes; als je een paar gratis rondes moet doen, omdat je hierover niets afsprak, leer je dat gauw genoeg, haha.

Ben je wel eens echt in de problemen gekomen op juridisch vlak?
In al die jaren heb ik gelukkig weinig wanbetalers gehad, slechts drie keer. Een keer kwam de deurwaarder er aan te pas; nog voordat dit tot een rechtszaak leidde, betaalde de klant gelukkig. Daarna kreeg ik overigens wel problemen met die deurwaarder. In mijn eigen voorwaarden stond namelijk dat korting vervalt als de klant niet op tijd betaalt; maar de deurwaarder claimde bij mijn klant het oude bedrag, dus met aftrek van de korting. Ik wees hem erop wat hierover in mijn algemene voorwaarden stond en dat die gedeponeerd waren bij de Kamer van Koophandel. Daarop paste hij het hoofdbedrag aan, maar stuurde hij een rekening voor dat meerwerk. De wederzijdse correspondentie daarna berekende de deurwaarder óók. Dat weigerde ik te betalen, waarop de deurwaarder zélf naar de rechter stapte. Die gaf hem gelukkig ongelijk.

Heb je nu een zakelijke rechtsbijstandsverzekering?
Nee. Ik heb in mijn beroep volgens mij weinig risico’s. Daarnaast gebruik ik tegenwoordig de algemene voorwaarden van Tekstnet, de beroepsvereniging waar ik bij zit (red. Tekstnet is collectief aangesloten bij ZZP Nederland). Die voorwaarden zitten zo goed in elkaar en zijn door juristen opgesteld; volgens mij heb ik mijn juridische zaken hiermee goed voor elkaar. Ook zoiets als aansprakelijkheid staat hierin duidelijk én eerlijk beschreven.

Tips voor andere zzp’ers
Schep bij nieuwe opdrachten vooral duidelijkheid over de verwachtingen over en weer. Dat is in mijn beleving belangrijker dan dat je juridisch alles dichttimmert. Als je achteraf moet wijzen op de kleine lettertjes, is de relatie met de klant meestal wel kapot. Daarom schrijf ik zelf bijvoorbeeld ook wel eens eerst een proeftekst voor ik een nieuwe samenwerking start; dan weet mijn aanstaande klant wat hij kan verwachten. Heeft de klant een ander beeld? Dan kunnen we op tijd bijsturen óf simpelweg afscheid nemen.

Een andere tip die ik heb: deponeer je algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel. Zo vergroot je de geldigheid van je voorwaarden. Want duidelijkheid over verwachtingen staat voorop, maar mocht het nodig zijn, dan helpt het wel dat ik de zaken goed op papier heb.

Meer weten over:
Algemene voorwaarden en deponeren ervan
Opstellen van eigen voorwaarden
Zakelijke rechtsbijstandverzekeringen
Juridisch Advies Abonnement ZZP Nederland

Geplaatst op 23 februari 2022